Hove: Her opptrer Flying Crap på Hove i 2007. Foto: Schr der Tor Erik

— Velkommen. Vi setter oss inn på kontoret, så vi ikke blir forstyrret. Ungene kommer hjem snart, sier Rune Tengs. Han ser ut som en helt vanlig familiefar.

Er du rockeentusiast og 30 pluss, har du muligens fått med deg da bandet Flying Crap herjet Sørlandet på begynnelsen av 1990-tallet. Bandet bestod av Kjell Sørgaard på gitar, Roy Tellef Froholt på bass, Claes Jøran Sletten på trommer, Julian Skaugvoldal på gitar og bombemesteren Sverre Messel.

Flying Crap vant rockekonkurransene Waynestock og Rockjoint i 1993, og ga ut platen "Never Mind Your Head" i 1995. Bandet spilte konserter i alle storbyene i Norge, og krevde lite tilbake.

— Så lenge vi fikk dekket reise, overnatting og øl, var vi fornøyde, sier Tengs.

Stuntmakere

Å ha det gøy og få oppmerksomhet var vel så stort som fokuset på musikken. Stuntet som skapte flest overskrifter og som har bidratt til at Flying Crap ikke blir glemt med det første, er da Rune Tengs skjøt hull i telttaket i Tresse under Quartfestivalen i 1995. — De pengene vi tjente på konserten, gikk med til å betale for skadene, sier Tengs.

Ikke nok med det. Det stormet fra alle kanter etter denne episoden, og plateselskapet Sonet ville ikke lenger ha noe med bandet å gjøre.

— De kunne vært smarte og brukt det til å selge oss som gærningene med hagle i stedet for å droppe oss, mener Tengs.

— Angrer du?

— Nei, herremann.

Craphouse

Bandet hadde et hus i Tordenskjoldsgate, der de solgte øl etter stengetid på byen fra 1992 til 1995. — Det var populært under Quarten, for da var det mange som ønsket å holde festen gående, forklarer Tengs.

Etter hvert kom lovens lange arm snikende også her, og de måtte stenge lokalet og betale en klekkelig sum.

— Men vi holdt et par fester til der som bidro til å betale boten vi fikk.

På kontoret: Rune Tengs hjemme i leiligheten i Andreas Kjærs vei. Foto: Tore-Andr Baardsen

Stjal ideer

Inspirasjon til tekstene hentet Flying Crap fra andre artister og band.

— Vi stjal litt her og der og kom på resten selv. Kan ikke si at tekstene har noen dypere mening, sier han.

Og med låtnavn som "Toilet Love", "Heroin", "Outlaw" og "Anyway" tar vi ham på ordet.

Ideen til å starte med stunts på scenen, fikk de fra det amerikanske punk- og rockebandet Plasmatics, som var kjent for å være blant de første til å utføre kontroversielle stunts under sine opptredener. Dette inspirerte Flying Crap til å begynne å sjokkere.

— Vi hadde til og med vår egen bombemester, Sverre Messel. Det er det ikke mange band som har hatt, sier han fornøyd.

Rockekonkurranser

— Vi var veldig glade i å melde oss på rockekonkurranser, forklarer Tengs.

De vant Waynestock, som ble avholdt i forbindelse med lanseringen av filmen Wayne's World 2. — I den internasjonale finalen skulle vi spille på Whisky A Go Go på Sunset Boulevard i USA. Men Universal hadde sendt oss ned dit ett år for sent. Er det mulig? sier han.

Redningen for bandet ble "Happy Tom" (Thomas Seltzer) i Turboneger, som var med bandet til USA i 14 dager.

— Han fikset det slik at vi fikk spille konserter i Eugene, Oregon og Seattle. I tillegg ordnet han en plateinnspilling i Smegma studio i Portland. Så det ble noe gøy ut av det.

Pengelens turné

Bandet deltok også på konkurransen Rockjoint. De vant finalen på Roskilde i 1994, der premien var 100 konserter rundt om i Europa. Bandet fikk ikke "lønn" som lovet, men denne gangen var det ikke selvforskyldt.

— Vi ble tilbudt en erstatning på 10.000 kroner, men det er jo ingenting sammenlignet med 100 konserter.

Pengene kom dog godt med da bandet var på sin USA-turné. De fikk nemlig ikke betalt for konsertene, og måtte selge klokker og gitarer for å skaffe penger.

— Roy (Tellef Froholt) var den eneste av oss som hadde minibankkort på den tida, så han ble sendt for å sjekke om pengene hadde kommet, forklarer Tengs.

Når de etterlengtede pengene tikket inn på konto, ble feiringen like stor som gleden.

— Vi drakk oss "kanakkas". Det var en slags utblåsning, forteller han.

Ny livsstil: Rune Tengs har fått en annen livsstil etter at han ble far. Foto: Tore-Andr Baardsen

Holdt på å miste jobben

I dag jobber Rune Tengs som hjelpearbeider på Otera Elkraft. Men denne jobben holdt han på å miste da han satte en sprøyte i armen under en konsert på Hovefestivalen i 2007. De andre bandmedlemmene viste ingenting om dette stuntet på forhånd.

— Jeg gjorde det for å formidle at folk ikke må begynne på stoff. Det var kun saltvann i sprøyta, forklarer den forhenværende rockevokalisten.

Likevel, Otera vegret seg for å ansette en slik person.

— Jeg hadde kun fått en muntlig avtale om at jeg hadde fått jobben. Det var nære på. Heldigvis ombestemte de seg, sier han.

I dag har han to barn og dermed et litt annet liv.

— Det er klart situasjonen min har forandret seg. Jeg kan ikke bare tenke på meg selv og bruke tid på det jeg har lyst til lenger, sier han.

Selv om han i dag ikke er en aktiv rockeartist, holder han på med musikk litt på si.

— Jeg ble oppringt av Terje Dragseth som spurte om jeg ville bidra på det nye albumet hans.

Hit, men ikke lenger

Selv kan ikke tobarnsfaren forklare hvorfor Flying Crap ga seg.

— Vi har egentlig aldri lagt opp offisielt, men fra 1998 var det stille i noen år. Kanskje det var fordi lufta gikk ut av oss, eller fordi vi hadde kommet dit vi kunne komme, sier han.

Etter tiden med Flying Crap fortsatte Tengs som musiker i andre band. Først i Rein Porno og deretter i Gas’N Go. Men det er nok Flying Crap som har satt dypest spor på

Sørlandet. I 2002 og 2007 fant medlemmene sammen igjen for å holde reunionskonserter.

— Er du den samme pøbelen som du var før, eller har du forandret deg?

— Jeg er ikke den samme pøbelen, men jeg er den samme i "hauet", sier den evig unge rockeren, Rune Tengs.