Hva synes du om saken? Diskutér nederst.

SIRDAL: Åse Ryvarden, direktør i Riksteateret, har sendt brev til Sirdal kommune der de informerer om at de ikke kommer til å sette opp nye forestillinger i Sirdal fra høsten, skriver sirdolen.no. Avgjørelsen kommer som lyn fra klar himmel på de kommuneansatte.

— Jeg har forstått at det var overnattingsmulighetene som var problemet, sier Jonny Liland (Ap), ordfører i Sirdal, til fvn.no.

ALDRI MER? Ellen Horn spilte rollen som Sigrid Undset på Sirdal kulturhus 5. desember i fjor. Det kan ha vært Riksteaterets siste forestilling i kommunen. Her er Horn under premieren på "Undset" i Oslo i høst.

Riksteateret har i det siste valgt å reise videre til neste spillested etter forestillingene i Sirdal. Ifølge Sirdølen peker Ryvarden i brevet på at de ved sist forestilling i kommunen, Ellen Horns "Undset" 5. desember, ikke var fremme på overnattingsstedet før klokken 02 på natta. I brevet gir Ryvarden inntrykk av at Riksteateret allerede har konkludert med å utelate Sirdal, og takker for samarbeidet med kommunen. "På grunn av manglende hotell som fyller våre krav, kan ikke turnèdeltakerne overnatte, men må reise videre. Dette medfører at vi svært ofte får brudd på både tariffbestemmelser og Arbeidsmiljøeloven," skriver Ryvarden.

Nytt hotell i 2010

Men det finnes muligheter for overnatting på Tonstad. På Tonstadli ferie-, kurs— og misjonssenter sto et nybygg med åtte hotellrom og tre leiligheter ferdig i 2010, og Riksteateret brukte dette som overnattingssted senest i høst.

- Dette får være deres problem. Jeg mener standarden er bra, sier Ingve Nord-Varhaug, daglig leder ved Tonstadli, til fvn.no.

Han har aldri fått klager fra Riksteateret, som har brukt stedet til overnatting for et par-tre turnédeltakere i forbindelse med oppsetningene i Sirdal kulturhus.

— Jeg har ikke fått noen klager før. Men jeg tror nok årsaken må være at vi ikke har restaurant eller alkoholservering, sier Nord-Varhaug.

Med få gjester er det ikke mulig å ha et restauranttilbud, ifølge den daglige lederen.

— Vi kan ikke holde en restaurant åpen hvis det kun er to besøkende i løpet av en dag. Men vi har frokostbuffet, sier Nord-Varhaug, som antyder at de kunne ha servert middag for Riksteateret mot noen tusen kroner i ekstrabetaling.

- SVÆRT BEKLAGELIG: Ordfører Jonny Liland (Ap) vil forsøke å få Riksteateret til å ombestemme seg.

Valgte Mandal i stedetOrdføreren vil nå forsøke å overtale Riksteateret til å ombestemme seg.

— Jeg synes dette er svært beklagelig, og har bedt administrasjonen om å ta kontakt med Riksteateret for å få en dialog om å opprettholde tilbudet. Jeg vil peke på Tonstadli som et alternativ, sier Jonny Liland.

Siden kulturhuset sto ferdig i Sirdal i 1986 har Riksteateret besøkt Sirdal jevnlig, og har de siste årene vært der omtrent fire ganger i året.

— Vi synes dette er veldig ulidelig. Jeg tror det har noe sammenheng med at det popper opp nye kulturhus. Mandal har fått nytt kulturhus, og denne gangen flytter de egentlig bort fra oss og til Mandal i stedet, sier Alf Sveinung Haughom, enhetsleder for kultur og fritid i Sirdal kommune.

Pekte på kulturhuset

I brevet peker Ryvarden også på problemer med kulturhuset:

"Scenen på Tonsted er ikke bygd slik at den kan ta imot alle forestillingene, og det har derfor vært krevende å finne fram til mulig repertoar", skriver Ryvarden, ifølge Sirdølen.

— Det begynner jo å bli noen år gammelt. De sa at de ikke kunne ha alle forestillinger hos oss, men slik tror jeg det er i flere kommuner, sier Haughom.

Ordføreren mener det kan bli aktuelt å fornye kulturhuset.

- Må Sirdal få sitt "Buen"?

— He, he. Det skal vanskelig gjøres å sammenligne oss med Kilden eller Buen, men det er mulig vi må se på om vi kan gjøre noe på scenesiden hvis det har betydning for Riksteateret, sier ordføreren.

- Kanskje de kan tilpasse seg lokale forhold

Haughom peker på at besøket på Riksteaterets forestillinger har vært gode i forhold til antall innbyggere, og at dette ikke er nevnt i brevet. Ifølge Sirdølen var det 110 besøkende på siste forestilling i desember.

Jeg synes kanskje de kan tilpasse seg lokale forhold

— Vi kommer til å merke hvis de ikke lengre skal være her. I forhold til voksenteater blir det ikke så veldig mye å velge mellom, sier Haughom, som likevel forstår at teateret har noen kvalitetskrav.

— Det er klart at når de er på turné, vil de ha ordentlig hotell. Men jeg skjønner ikke helt hva som ikke er godt nok, sier Haughom.

- Synes du Riksteateret er for kravstore?

— Nei. Men jeg synes kanskje de kan tilpasse seg lokale forhold. Dette kom litt brått på, svarer Haughom.

Hva synes du om saken? Skriv din mening her: