BIRKENES: — Jeg kjenner ikke til andre barnebokforfattere på Sørlandet som gir ut bøker innenfor kristen tradisjon, så jeg tror jeg er litt alene om dette her. Andre barnebøker i denne kategorien har dessuten ofte flate og livløse illustrasjoner. Det har ikke denne, for den er dyktig illustrert av Tom Andre Håland, sier Tore Thomassen.

Han er opprinnelig fra Stavern, er bosatt i Birkeland, og har vært frilansmusiker og skuespiller i tjue år.

Var der med en gang

— Jeg tror jeg har spilt 2000 forestillinger for Rikskonsertene, sier han. Thomassen har gitt ut og fremført musikk både for barn og voksne, og nå har han altså for første gang skrevet en barnebok. Den kommer ut på Luther Forlag, og Thomassen har kontrakt på å gi ut enda fire bøker om Per.

— Jeg satt foran pc-skjermen på kontoret og tenkte. Så skrev jeg setningen "Gutten heter Per". Da var Per der med en gang. Han er en gutt med krøllete hår og mange rare tanker i hodet. Tilfeldigvis hadde jeg også stort, krøllete hår, så kanskje det er meg som er Per, funderer Thomassen.

Megatabbe

Boka "Gutten som var uheldig i kirken" handler om Per på fem år som kommer til å slippe fra seg en uheldig kroppslyd i kirken, noe Per selv opplever som en tilnærmet katastrofe. Naturligvis ender det bra til slutt etter at presten har fortalt ham hvilken kjempetabbe han selv gjorde samme morgen.

— Jeg har truffet mange ettertenksomme barn. En femåring kan ha et veldig springende univers, og det kan åpne seg dører der du ikke trodde det var dører. Jeg har også ofte syntes det har vært fint å snakke med barn om det som er krevende, og det har gitt meg noen av de gylne øyeblikkene å dele erfaringer med dem om at ting ikke alltid er så greit, sier Thomassen.

Hopprenn

I de neste bøkene er det altså på badet, i butikken og i barnehagen Per er uheldig. Temaet for den femte og siste boka er åpent.

— Jeg får tenke litt over hvilke "tragedier" som stikker dypest hos et barn, for det kan være mye forskjellig. Selv trakk jeg meg en gang fra et hopprenn som andreklassing. Bakken var enorm under meg der jeg sto på toppen, husker Thomassen.

— Dette med at bøkene har "kristen tematikk": på hvilken måte vises dette i de følgende bøkene?

— Vel: først og fremst handler bøkene om Per som er fem år, og kirken er en del av hans virkelighet akkurat som fuglene han fantaserer om. Jeg har vokst opp i en kristen sammenheng selv, og tror nok det er mange på Sørlandet som vil kjenne seg igjen, sier Thomassen.