KRISTIANSAND: — Vi kastet oss rundt så fort vi kunne, sier Thor Einar Hanischtil Fædrelandsvennen.

Sammen med sin kone Kirsten har han skrevet brev til bystyrets medlemmer med en sterk anmodning om å trosse kulturstyrets vedtak når de behandler navnesaken onsdag.

— Finnes det ikke kristiansandere igjen i kulturstyret? spør de en smule indignert i brevet som de håper de folkevalgte vil lese grundig før de bestemmer seg.

Les brevet ved å klikke på linken til venstre! For kulturstyret gikk den 30. januar enstemmig inn for Camilla Colletts plass da de anbefalte navn til plassen ved nordenden av Kilden. Noen dager senere gjorde kommunens navnekomité det samme, og det kan synes som om saken dermed er avgjort.

— Det er bystyret som bestemmer, presiserer Hanisch.

I TRESSE: Camilla Collett-skulpturen står i Tresse, og det foreligger ingen planer om å flytte den til Kilden. Foto: Tore-Andre Baardsen

Som tidligere leder av Gabriel Scott Selskabet sier han de har 400 medlemmer i ryggen når de fremmer sitt forslag, og tror adskillig flere er enig med dem.

— Jeg regner med at Kristiansand er med oss, sier pensjonist Thor Einar Hanisch som tidligere var regional høgskoledirektør for Agder-fylkene.

Glad i Camilla

Forfatteren Gabriel Scott er særlig kjent for sin roman om fiskeren Markus, en bok som heter nettopp Kilden. Stykket ble oppført i byens nye teater- og konserthus i høst, og Hanisch mener det er et opplagt valg å la plassen utenfor bære Scotts navn.

— Jeg er også veldig glad i Camilla Collett, men statuen av henne har jo en så fenomenal plassering ved Tresse. La oss heller hedre henne der, ved for eksempel å la flaggborgen 17. mai ta en tur bort til Camilla, sier han.

Å flytte statuen av Camilla Collett til Kilden dersom plassen får navn etter henne, er ikke på tale nå.

— Nei, den saken har vært fremmet tidligere, og konklusjonen ble at det ikke er aktuelt, opplyser kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

— Mange tar visst det for gitt, men det er det altså ikke, legger han til.

Scott-statue

Gabriel Scott

Dersom valget skulle falle på Gabriel Scott s plass, synes Tor Einar Hanisch det vil være naturlig å reise en statue av Scott ved Kilden.— Det kan enten være etter mønster av Scott-varden i Høvåg, eller en kopi av Scott-bautaen i Pollen i Arendal, mener han.

Lederen av kommunens navnekomité, Harald Sødal (KrF) tror løpet er lagt for Camilla Collett etter at forslaget ble fremmet skriftlig av Elin Gerrard fra Wergelandselskapet og Kildens direktør Bentein Baardson.

Camilla Collett Foto: x

— Jeg er helt enig i at Camilla Collett s plass passer godt. Forslaget om Gabriel Scott kommer noe sent, og jeg tror saken blir vedtatt uten politiske konflikter, sier Sødal til Fædrelandsvennen.

— Dessuten synes jeg vi kan dele på det: Vi i Vest-Agder har Vilhelm Krag, så kan Aust-Agder ha Gabriel Scott, sier han.

Da saken ble sendt fra administrasjonen til kulturstyret, var det uten en klar innstilling, men med seks foreslåtte navn i alfabetisk rekkefølge: Jens Bjørneboe, Camilla Collett, Kirsten Flagstad, Ellen Isefiær, Vilhelm Krag og Gabriel Scott.

Vant avstemning

Fædrelandsvennen la også navnene ut til avstemning på nettet, og av de om lag 3500 som stemte, gikk 33 prosent inn for Camilla Collett, mens Gabriel Scott kom på andreplass med 24 prosent. Da saken kom til politisk behandling, var det også kommet eksterne innspill om Markusplassen og Refsnes' plass, uten at de ble tatt i betraktning.

At kulturstyret og navnekomiteen begge landet på Camilla Collett er ikke overraskende. Komitéleder Harald Sødal sitter nemlig selv i kulturstyret, og det gjør også nestleder Ernst Håkon Jahr (Ap). Tredje medlem er Høyres Helene H. Knudsen som sitter i byutviklingsstyret.Nå setter Tor Einar Hanisch sin lit til bystyret.

— Saken er ikke avgjort ennå, sier han.

Klart til 8. mars

Dersom bystyret lander på Camilla Colletts plass, kan det nye navnet bli proklamert når Kilden blir åsted for åpningsarrangementet for det nasjonale stemmerettsjubileet 8. mars.

— Jeg finner det naturlig at det kan bli opplyst da, men akkurat nå ligger det en svær snøhaug her, kommenterer Kildens direktør Bentein Baardson.

Han er selv en av forslagsstillerne bak Camilla Colletts plass, og håper bystyret lander på henne.

— Det vil være en fin markering både av at det er 200 år siden hun ble født i Kristiansand, og 100 år siden kvinner fikk stemmerett, sier Baardson.

Å gjøre et større nummer ute på selve plassen, mener Baardson passer dårlig på kvinnedagen 8.mars:

— Vi må finne en tid der vi kan gjøre litt mer ut av det. 8.mars kommer kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, Gro Harlem Brundtland pluss mange flere, og det blir et stort arrangement inne i Kilden. Nå er jeg spent på hva kommunen vil gjøre med plassen, og når den står ferdig opprustet kan det være en fin anledning til å markere det nye navnet, mener han.

Thor Einar Hanisch. Foto: Inger M. Witteveen

Parkvesenet er nå i ferd med å utarbeide ulike forslag til forbedring av det som i dag er et nokså trist stykke asfalt.

Sjarmert av Markusplassen

Etter at Fædrelandsvennen skrev at kommunen var åpen for flere navneforslag, leverte Anne Berit Lunde Holme følgende alternativ: Markusplassen.

Med hentydning til både den kjente piazzaen i Venezia og hovedpersonen i Gabriel Scotts Kilden, vakte den munterhet og begeistring i flere kretser:

— Det var jo veldig morsomt, sier oppmålingssjef Hanna Sofie Nystad. Også navnekomiteens leder Harald Sødal likte den:

— Jeg ble veldig sjarmert, og kommer til å ta det opp i bystyret, sier han. - Ikke som navn på selve plassen, men jeg vil foreslå at de finner et sted inne i Kilden som kan hete det, et område i tilknytning til kafeen for eksempel.