Tiril Valeur er for tiden på biblioteksturne i Nord-Trøndelag, hvor hun deltar på "Operasjon lesesommer". Der leser hun fra sin nyeste bok; "Leo får en liten onkel". Foto: Reidar Kollstad

— Jeg var en lidenskapelig Donald-leser, sier Gaute Heivoll.

Vi møter forfatteren i biblioteket på Nodeland. Egentlig skal vi prate om Heivolls nye barnebok, «Lyset om kvelden», som ble lansert tirsdag. Og om viktigheten av god barnelitteratur. Men Heivoll begynner plutselig å prate om den velkjente anda fra Andeby.

— Jeg er spesielt overrasket over hvor rikt språket er, spesielt i utgavene fra 70- og 80-tallet, sier han.

Klassisk dramaturgi

Gaute Heivoll og Marvin Halleraker "Lyset om kvelden".

De fleste foreldre opplever at barn etter hvert begynner å mase om tegneseriene om Donald, Mikke og Langbein, i stedet for barnelitteraturen som de har funnet fram for sine håpefulle. Men forfatteren Heivoll har ingen problemer med å la sine barn lese Donald.— Nå kjenner jeg ikke dagens Donald så godt, men Donald-universet er skapt av verdens største tegneserieskaper. Og i de klassiske Carl Barks-historiene er det overraskende rikt språk. I Donald kan man også lære om historiske begivenheter. Og man kan lære å bygge opp en klassisk dramaturgi, noe som er veldig komplisert og krevende å lage, sier Heivoll.

Enkelt og komplekst

Heivoll er godt kjent for sine bøker for voksne. Romaner som «Før jeg brenner ned», «Himmelarkivet» og «Over det kinesiske hav» har gitt forfatteren et navn langt utenfor landets grenser. Men 36-åringen

Tiril Valeurs "Leo får en liten onkel".

skriver også for barn. Fem barnebøker har det blitt. Den siste, «Lyset om kvelden», ble altså lansert i går.

— Barnebøker har jeg problemer med å forholde meg til. Jeg føler ikke jeg skriver til barn, men at jeg skriver som vanlig, bare enklere. Enkelt, men også komplekst. Bøkene kan leses av voksne også, og gjerne sammen med barn, sier Heivoll.

«Himmelen bak huset» er kanskje Heivolls mest kjente barnebok, spesielt etter at Steffan Strandbergs filmversjon vant hovedpris under verdens største barnefilmfestival i Chicago i 2011.

Bjørn Arild Erslands "Morfars motorsag".

— I filmen var det veldig lite dialog. Det er sånne historier jeg har lyst til å skrive. Å skrive så enkelt man kan, men uten at det blir flatt. Da har man ikke så mange ord å skjule seg bak. Det skal være enkelt, gjennomsiktig og klart, men ikke flatt, sier han.

- Ikke barnetekke

Bjarte Breiteigs "Mine fem år som far".

Når Heivoll lanserer sine romaner, inkluderer det turneer med lesestunder rundt hele landet. Det blir det ikke når forfatteren fra Finsland kommer med en barnebok. Barnehager og skoler må se langt etter forfatterbesøk.— Min styrke ligger ikke i å formidle mine barnebøker til barn, sier han.

Leseløve

Samme dag som Heivoll lanserte «Lyset om kvelden», kom også Tiril Valeur med en ny barnebok. «Leo får en liten onkel» er med i Cappelen Damms Leseløve-prosjekt, hvor Valeur tidligere har bidratt med boka «Hopp, morfar!».

Jostein Sandsmarks "Pass på liten og på stor".

— Den forrige boka var på det laveste nivået, hvor det er minst tekst. Denne boka er et hakk opp på nivået, og målgruppa er 1.-2. trinn, sier Valeur.- Barnelitteraturen er veldig viktig, fordi det er i den lesere blir født. For meg er det en stor og viktig oppgave å hekte dem så tidlig som mulig, sier hun.

Flere bøker fra sørlandsforfattere

Gaute Heivoll og Line Baugstø ga ut bok på sensommeren. Mirjam Kristensen og MiRee Abrahamsen er to andre sørlandsforfattere som lanseres i løpet av høsten.

Line Baugstø og Gaute Heivoll har allerede mottatt gode anmeldelser for sine siste bøker, henholdsvis «Sommer uten brev» og «De fem årstidene». Heivoll, Tiril Valeur og Bjørn Arild Ersland kommer alle med en barnebok hver nå i august. I september kommer debutant Tine-Jarmila Sir med en av årets mest spenstige titler, da romanen «Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa» lanseres. I samme måned kommer også

Mirjam Kristensen "Jeg har ventet på deg"

Jostein Sandsmark, som er fra Flekkefjord, med sin sterkt personlige bok «Pass på liten og på stor», der han skriver om hvordan det var å miste sin 13-årige datter Sara i ulykken på Bjørkelangen.

Cornelius Jakhelln lanserer boka «Germania» i medio september, og omtrent samtidig kommer Alf van der Hagen med en biografi om forfatter Kjell Askildsen i anledning hans 85-årsdag. I månedsskifte september/oktober er det klart for Karl Ove Knausgård og Fredrik Ekelund sin bok «Hjemme/Borte» om fotball-VM i Brasil.

I oktober er det klart for romandebut fra novellemesteren Bjarte Breiteig. «Mine fem år som far» heter den. Mirjam Kristensens «Jeg har ventet på deg», MiRee Abrahamsens «Nød Hjelp» og Siri Pettersens «Råta ut» kommer også i løpet av oktober.