OSLO: I en kronikk i Aftenposten, skriver Jupither om sitt møte med Folk og røvere i Kardemomme by på Nationaltheatret nylig.

— Dette er første gang jeg støter på noe som jeg mener er direkte skadelig for den oppvoksende generasjonen, skriver Jupiter som mener at man «gjennom denne oppsetningen bidrar til å vanskeliggjøre arbeidet for mangfold og likestilling i flere generasjoner fremover».

Jupither mener også at det ulidelig gode humøret til alle byborgerne, er en pinlig affære, men at det aller mest alvorlige er et verdisyn som tenderer mot det høyreekstreme:

«En by i pastellfarger der alle er glade, med blanke fjes og eplekinn. Vi får vite at politiet er for snilt og at den rådende filosofien er: «Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil». Mantraet repeteres i det uendelige, og det forekommer meg skremmende likt den høyreekstreme retorikken», skriver hun.

Hun får en kunstig smak i munnen av røvernes kidnapping av «et damemenneske». Hun hevder at stykket forteller barn at «lykkes man ikke med å få tak i noen – for eksempel ved hjelp av sjarm – er det bare å ty til kidnapping».

- Blind for det positive

Anders Heger som i fjor kom med biografien Egner. En dannelseshistorie , syns det er ok at Jupither tar debatten om fjorårets 100-årsjubilant et stykke videre.

— Mange nordmenn i foreldregenerasjonen forholder seg ikonisk til dette, som en gitt størrelse. Så er det klart at Kardemomme by viser verdier fra 1950-tallet på godt og vondt, men jeg syns det er påfallende hvordan Jupither er blind for det positive, det som handler om inkludering, toleranse og fellesskap. Det som forundrer meg er hvordan hun, som et dyktig teatermenneske, betrakter kunst for barn som en arena for propaganda for de rette verdier, sier Heger til Aftenposten.

Mens han har jobbet med Egner-biografien har Heger møtt mange med lignende oppfatning som Jupither, forteller han.

— Dette var meninger som var populære på 1970-tallet da man skulle rive ham ned. De er ikke så originale. Man trekker opp et krav om propagandering som vi aldri ville ha akseptert på et annet område.

Professor i idéhistorie, Trond Berg Eriksen, tror Sofia Jupither mangler humoristisk sans.

- Typisk svensk

— Hvorfor skulle vi ikke le av disse gammeldagse oppfatningene av kvinner og fremmede i dag? Hva skal vi da si om kvinnerollene i eventyrene? Barn er veldig klar over at de ikke er prinsesser selv om de kler seg ut som en, sier Berg Eriksen, som mener det er noe særegent svensk ved Jupithers uttalelser.

— Se bare på innvandringsdebatten som blir konsekvent sabotert i Sverige. Debatten kommer ikke fordi man er så livredde for ikke å ha de riktige meningene, sier Berg Eriksen.

— Ulf Nilsson, kjent svensk landsmann av Jupither og barnebokforfatter, er helt uenig i at Egner er blitt utrangert.

— Vi kan ikke kvitte oss med Egner og andre barnebokforfattere bare fordi det finnes detaljer som ikke er moderne. I Kardemommeby gjør vi en reise tilbake til mormors tid, og det er verdt mye.

Nilsson har selv forsøkt å få Kardemommeby i Sverige i forbindelse med Egner-jubileet.

— De syns Egner er vanskelig å selge i Sverige. Det eneste forlaget ville gi ut, var Karius og Baktus . jeg syns de skulle gitt ut både Kardemomme by og Klatremus også.