PRODUKSJON: Ole Edvard Antonsen opptrådte sist i domkirka i forfjor. Han mener det er lett å glemme hva en stor produksjon koster med lyd og lys. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: "Grådighetskulturen lever i Kristiansand Domkirke!!! Det er 30 % dyrere å leie seg inn i domkirken enn i byens fantastiske kulturhus Kilden. Står verden til påske?" Skrev den kjente kristiansandsartisten Torstein Sødal på Facebook i forrige uke.

— Det er ingen hemmelighet at domkirka i Kristiansand er den dyreste i landet å leie, sier Torstein Sødal når Fædrelandsvennen ber ham utdype.

— Jeg tror domkirka har litt å tjene på å gå ned noen prosenter i utleiepris, sier han.

— Vi tar 23 prosent av billettinntektene for profesjonelle artister, og minimumsprisen er 10.000 kroner, opplyser daglig leder Kari Gunn Emmelthun i Kristiansand domkirke.

Rask hoderegning viser at leieprisen dermed kommer på mellom 50.000 og 100.000 kroner på en vanlig julekonsert med 500-1000 publikummere og en billettpris mellom 300 og 400 kroner.

Nedrent hos Kilden

Hos Kilden kulturdrift ligger prisene mellom på 50.000 og 75.000 kroner, og da er lyd og lys inkludert, opplyser daglig leder Gunnar Grimstad. Han har stor pågang, for allerede før jul var julekonsertene for 2013 fullbooket.

— Vi har nå stengt for bookinghenvendelser i 2013, og vi har begynt å booke konserter for november og desember 2014, sier han.

Torstein Sødal er ikke alene om å reagere på prisene i domkirken. Trompetisten Ole Edvard Antonsen sier dette:

— Debatten er høyst betimelig. Prisene er såpass høye at jeg i fjor lot være å holde konsert i Kristiansand domkirke, enda jeg i fjor høst spilte 29 konserter på nitten andre scener. Denne er sammen med et par andre kirker de dyreste i landet å holde konsert i. Prisen er også årsaken til at jeg sa nei da Torstein Sødal nylig henvendte seg til meg og foreslo et samarbeid i Kristiansand domkirke, sier Antonsen.

Han mener det er skapt et falskt bilde av at grådige artister skor seg på å dra rundt og holde julekonserter.

- Kirkene skor seg

— Det er minst like mye kirkene som skor seg. Vi må ta hele risikoen, mens de skal ha betalt fra første publikummer. Med slike priser blir det for risikabelt å komme med store produksjoner. Med lyd og lys og alt som hører til koster disse mer enn mange er klar over. Man glemmer også fort at det for eksempel er kostbart å markedsføre en konsert, for denne biten må vi koste i tillegg når vi opptrer i en kirke. Leier vi i et kulturhus er markedsføring som regel med i fellesmarkedsføringen for huset, mens i kirken gjør de ikke stort mer enn åpne en dør for oss. Jeg drar aldri på turne med mindre enn ni personer i crewet, og noen ganger er en hel buss med Sølvguttene med. Det er klart alt dette koster, sier Antonsen.

- Smart å justere

Torstein Sødal utdyper kritikken sin slik:

— Jeg tror det er domkirken selv som til syvende og sist taper på det jeg mener er feil pris. Jeg er bare en av mange aktører og kan like gjerne velge et annet lokale i byen med betydelig lavere leie. De har allerede fått et dårlig rykte blant de største aktørene, og det ville være synd for både publikum og for kirkens økonomi om andre store artister skulle hive seg på en boikott. Selvsagt skal domkirken sitte igjen med gode kroner etter julesesongen, men jeg tror de hadde gjort smart i å justere ned leien noe. Jeg mistenker dem for å tro at alle juleturneer tjener grovt, men slik er det ikke. Det er ikke mange prosentene det står på. Hadde jeg vært dem, hadde jeg lagt meg på 20 prosent slik som aller fleste kirkene gjør, sier Sødal.

Ungdomsarbeid

Emmelthun i domkirken bekrefter at hun har merket redusert interesse etter at Kilden åpnet.

— Dette er også noe vi har budsjettert med. Vi trenger leieinntekter for å drive arbeid vi ikke har statsstøtte til, slik som for eksempel ungdomsarbeid og diakon. Det koster også å ha kirken stående oppvarmet hele året, sier daglig leder Kari Gunn Emmelthun i Kristiansand domkirke.

Det er fellesrådet for menighetene som fastsatte leiesatsene i domkirken i en fireårsplan i 2010, og Emmelthun har ikke fanget opp noen signaler om at det er aktuelt å endre dem.

— I Stavanger domkirke er prissituasjonen helt annerledes. Her koster det 10.000 å leie kirka, pluss kanskje 300 kroner timen til kirketjener. Det er kanskje på tide å se på disse satsene, for de er eldgamle, sier daglig leder Randi Dykesten ved domkirken menighet i Stavanger.