– Det finnes ingen logisk eller kommersiell forklaring på at vi setter opp dette som headliner på lørdagen, sier bookingansvarlig Bjørnar Jacobsen i metallfestivalen Southern Discomfort.

– Nå har vi spilt på alle festivalene i Kristiansand, og det var vel bare denne igjen, sier direktør Øystein Eidsaa i Kristiansand Symfoniorkester.

Uvanlig.

Det de to noe uvanlige samarbeidspartnerne snakker om, er urfremføringen av komposisjonen «The Crown of Creation» på Kick 12. september under Southern Discomfort. Festivalen som normalt mønstrer metallband av tyngre kaliber, stiller med strykerne fra KSO sammen med progrockbandet Lucifer Was som hovedband denne kvelden. Komposisjonen er gjort av gitarist Thore Engen i samme band.

– Jeg hørte om dette av en jeg kjenner i symfoniorkesteret, og da jeg hørte opptaket falt jeg for det. Det er melodiøs og storslått musikk som jeg tror treffer publikummet vårt godt, sier Jacobsen.

– Vi tror vårt publikum er så åpne at de er mottakelige for dette. De har på en måte vokst med festivalen, sier presseansvarlig Lena Moen i Southern Discomfort.

Komponist Thore Engen gleder seg naturlig nok vilt til å fremføre «The Crown of Creation» med inntil 40 musikere på Kick.

– Det har vært stor positivitet rundt dette prosjektet hele veien, sier Engen. Han var med å starte Lucifer Was i 1970. I 2003 var han og bandet i Kristiansand og spilte inn «The Crown of Creation» som er orkestrert av den klassiske komponisten Dagfinn Koch.

På plate.

– Vi håper å få gitt ut opptaket på plate i august i år, sier Thore Engen. Oslobandet Lucifer Was har inntil nå vært en godt bevart hemmelighet blant kjennere av norsk progrocks tunge side. Med inspirasjoner hentet fra tidlig Black Sabbath og Jethro Tull ble de kjent som et forrykende liveband på tidlig syttitall. Folk som Finn Coren og Hilde Heltberg har vært innom, men i 1975 ble de oppløst. Så skjedde ingenting før gjenforeningen på nittitallet da de første innspillingene ble gitt ut.

– Man har ikke noe valg. Vi måtte bare gjøre dette, sier Thore Engen. Han kan fortelle at bandet har fans og selger plater i hele verden, kanskje bortsett fra Afrika.

– Dersom dette går bra håper vi å kunne dra litt rundt med oppsetningen, på festivaler som orienterer seg i begge retninger, sier Engen. Han tror ikke noe lignende har vært gjort før. At rockeband har med klassiske instrumenter er riktignok vanlig, men i dette tilfellet har de klassiske instrumentene hovedrollen med rocken som tilleggselement.

Møter opp.

På fiolin er Jan Stigmer solist, Michaela Petri spiller blokkfløyte mens Deb Girnius og Jon Rudi synger. Lucifer Was med dagens besetning utgjøres av originalmedlemmene Engen på gitar og Einar Bruu på bass i tillegg til Arne Martinsen på orgel, Andreas Sjo Engen på gitar og Rune Engen på trommer. Deb Girnius er vokalist.

Så gjenstår det å se om metallpublikummet møter opp for å høre. Bookingsjef Bjørnar Jacobsen tror det.

– Vi har større tillit til vårt publikum enn det amerikansk filmindustri har til sitt, sier han.