KRISTIANSAND :— Jeg vil understreke at dette ikke er en setesdalsburka. Det er en skulptur som jeg har kalt «Integrering», sier kunstneren Line Beate Mastad til Fædrelandsvennen.

Vakt oppsikt

Hennes skulptur vakte oppsikt landet rundt allerede før Sørlandsutstillingen åpnet lørdag formiddag. Nyheten om og bildet av burkaen var da registrert i 28 av landets nettaviser.

— Verket har dermed liksom vokst ut av mine hender. Jeg har valgt klassisk setesdalskofte som symbol på det som er norsk. Men alt dreier seg om et forsøk på tilnærming mellom kristen og muslimsk kultur, og her er det brukt mye symbolikk fra begge i mønsterbordene, sier hun.

— Eksempelvis finner vi det onde øye som er kjent fra både den kristne og den muslimske mønstertradisjon. Edderkoppsymbolet kan henspille på fortellingen om da Muhammed søkte tilflukt i en hule. Da spant en edderkopp et nett foran hulen, slik at han ble reddet. Dette kan henspille også på dagens behov for beskyttelse.

Symboler

— Jeg har også brukt kjente symboler som åttebladrosa som vi tror er norsk, men som finnes i mange kulturer - og her er Fugl Fønix, sjakkrutene og valknuten, i det hele tatt veldig mye som går igjen i begge kulturer. Så dette kan være utgangspunkt for en dialog.

— Hva slags reaksjoner har du fått?

— Forskjellige. Jeg ble blant annet oppringt av en illsint setesdøl og skjelt ut. Så det er interessant å se hvordan symboler så sterkt er knyttet til identiteten vår, sier Marstad som opprinnelig kommer fra Toten. Nå studerer hun i Kristiansand. Burkaen hennes har en pris på 12.000 kroner.