– Russerne vil vise at de er bedre enn alle andre, og imponere resten av Europa, sier direktør Bjørn Erichsen i European Broadcasting Union (EBU).

Han forteller at Russland har brukt 30 millioner euro på arrangementet, som tilsvarer mer enn 265 millioner norske kroner. Det overgår budsjettet til alle tidligere Grand Prix-arrangement.

Finalen starter klokken 21.00 norsk tid, og det ligger an til seerrekord for NRK i Grand Prix-sammenheng. Hele 1,2 millioner nordmenn fulgte torsdagens semifinale med Alexander Rybak.

105 mill seere

Det er årets største tv-begivenhet, og Bjørn Erichsen i EBU regner med at i overkant av 100 millioner mennesker verden over kommer til å benke seg foran tv-skjermen.

Fjorårets finale ble sett av 105 millioner mennesker.

Drama

Det har ikke manglet på dramatikk i oppløpet. Først en dommerskandale som ivolverte Alexander Rybak.

Synnøve Svabø og NRK hadde arrangert et møte mellom Alexander Rybak og den russiske stjernen Philip Kirkorov – hjemme hos sistnevnte. Det resulterte i skandaleoppslag i deler av pressen med danske Ekstrabladet i spissen. Det ble nevnt vodkaslag og påvirkning av dommer Kirkorov. Men NRK sier de ikke var klar over at han var dommer, og det samme sa Rybak og teamet hans.

– Det sto en flaske vodka på bordet. Men jeg kan på ære og samvittighet si at ingen av oss drakk en dråpe. Dette er tv!, sier Svabø til Dagbladet i etterkant.

– Hele seansen får du se på tv. Det er ikke noe hemmelighetskremmeri rundt dette, sier programlederen, og karakteriserer Ekstrabladets oppslag som en fillesak.

– Hva jeg gjør på fritiden angår ingen, og har ikke noen innvirkning på mitt arbeid i juryen, sa Filipp Kirkorov til pressen som flokket seg rundt ham dagen derpå.

Mer drama

Så mer dommertrøbbel. Denne gang var det Sverige sin tur. Nå hadde også Malena Ernmann vært hjemme hos dommer Kirkorov. Og han var mektig imponert.

– Malena Ernman er mitt absolutte favorittbidrag i år. Hun er en skjønn sangerinne med en fantastisk stemme. Jeg vil gjerne samarbeide med henne, Kirkorov til pressen etterpå.

Trakk seg

Det endte med at dommer Philip Kirkorov trakk seg i dag.

— Som MGP-overdommer har jeg ikke rett til at omgås privat med sangerkonkurransen deltagere eller invitere dem hjem eller til restauranter, innrømmer Filipp Kirkorov overfor BBC Russian Service.