En vagina er vel knapt det verste å utsette ungdommer for, vil noen hevde. Uansett, stillfotoet av et kvinnelig kjønnsorgan ble vist fram som et ledd i Sigrid og Egils sexspalte som går hver mandag under ungdomsprogrammet «Waschera» på TV 2. En guidet tur

Fotografiet var et nærbilde hvor ingenting var skjult. Målet med programmet var å gi seerne en «En guidet tur for at du skal bli bedre kjent med ditt eget underliv» innledet programlederne. Rundturen stoppet blant annet på klitoris, urinrøret og skjeden. Og klokken var knapt passert 16.30. Hypet på forhånd

Mandagens program hadde fått betydelig oppmerksomhet i pressen på forhånd fordi Hallvard Flatland var gjest i studio. Datteren hans Katarina Flatland og Peter Moi Bubresko er programlederne.

Hallvard Flatland sa etter vaginainnslaget at han nå lurte på hva slekta kom til å si, de som spent hadde fulgt med på far og datter sammen på skjermen.

– Jeg var ikke helt forberedt selv, jeg, kommenterte Katarina Flatland.

Reaksjoner

Også kommunikasjonssjef i TV 2, Marianne Røiseland, reagerte da hun så det eksplisitte bildet.

– Da jeg så innslaget, tenkte jeg at det ville komme reaksjoner. Det kan nok også komme noen klager, nettopp fordi det ble vist tidlig på kvelden, men jeg tror barn og unge kan se mange ting som er mye verre enn en vagina, sier hun og fortsetter:

Avmystifisere

– Dette var en ren opplysningsspalte hvor det ble fortalt hvordan vaginaen så ut og hva som var hvor. Det var ikke noe spekulativt over det, og derfor blir det heller ikke problematisk. Jeg tror det kan bidra positivt med å avmystifisere en del av kvinnekroppen som er nokså tabubelagt.

Retter seg ikke mot barn

Mange vil nok påstå at forklaringen fra sexekspertene var svært så nyttig. Ikke minst fordi vaginastensilene man for ikke så mange år siden fikk utdelt på skolen så mer ut som en forklaring på inn— og utblinking i rundkjøringer enn et kjønn. Samtidig ble innslaget sendt midt i middagstida for mange. Den såkalte Vannskille-loven sier at innhold som er uegnet for barn ikke skal kringkastes før etter klokka 21. – Kunne kanskje timing og anledning vært annerledes?

– Nei, snarere tvert imot. Hvis man snakker om kvinnekroppen kun seint på kvelden signaliserer man at det er noe veldig tabubelagt, sier Røiseland, som påpeker at programmet retter seg mot ungdom og ikke mot barn, selv om sendetiden er etter 16.10. Åpenhet

– Er tida der vi viste det kvinnelige kjønn fram for ungdommen med tegninger forbi?

– Ja, den er kanskje det. Vi over 40 er nok ikke vant til denne typen opplysning som de unge forholder seg til. Men i programmet er det unge folk som snakker og det handler om informasjon og om åpenhet.

«Waschera» blir i gjennomsnitt sett av i underkant 100.000.