Fjoråret var en ildprøve for Sivert Høyem og Frode Jacobsen i Madrugada.

Sammen med barndomskameraten Robert Burås hadde de spilt dyster rock siden midten av 90-tallet, belønnet med både listetoppere, musikkpriser og hærskarer av fans, men i fjor sommer tok alt brått slutt.

Tusenvis sørget

Etter at den 31-årige gitaristen Burås ble funnet død i sitt hjem 12. juli 2007, samlet tusenvis av mennesker seg da de resterende bandmedlemmene og deres musikervenner spilte konsert på Øya-festivalen til kameratens ære.

Gitaristens dødsårsak er fremdeles ikke offentliggjort, men den talentfulle musikeren var kjent for å leve ut rockemytene. I Norge var han kjent som en av landets fremste rockemusikere.

Spilte inn platen før han døde

Like før Burås døde, spilte Madrugada inn sitt sjette studioalbum sammen med produsent John Agnello i New York.

Mandag 21. januar blir platen endelig utgitt.

— Vi gleder oss over at vi har gjort ferdig dette albumet. Det er et lyspunkt i et liv som har vært nitrist det siste halvåret. Det var ikke noe særlig kult år i fjor, forteller vokalist Sivert Høyem.

Prøvde å være positive

Men de tre fikk noen håpefulle siste måneder sammen som band, og på platen dukker Burås opp som vokalist for første gang på en Madrugada-innspilling.

— Platen er spilt inn live i studio med alle oss fire samtidig. Robert var med på alt, forteller Høyem.

- Har glød og «spirit»

Ifølge vokalisten er det selvtitulerte albumet mer naturlig og mindre gjennomtenkt enn tidligere utgivelser.

— Albumet ble til av at vi gikk i studio, senket skuldrene og prøvde å lage fet rockemusikk. Vi hadde ikke noen særlig større visjon utover det, å prøve å holde på positiviteten, sier Høyem.

Men vokalisten vil likevel ikke beskrive den sjette og siste platen som positiv.

— Nei, det er ikke noe gladrock, akkurat. Det høres ut sånn som Madrugada alltid har vært, men denne platen har en glød og en spirit som vi ikke har hatt før. Det er vel på grunn av spillegleden og den naturlige flowen, forteller han.

- Beste vi har gjort

Vokalisten omtaler albumet «Madrugada» som bandets beste noensinne.

— Albumet er det beste vi har gjort noen gang, og jeg vet at Robert var veldig fornøyd med det. Han hadde store forventninger og planer for turnering, men alt det har jo gått i vasken nå.

Og verken Høyem eller bassist Frode Jacobsen har planer eller ønsker om å turnere etter at albumet blir utgitt.

— Vi får nesten bare vente og se, det er vanskelig å si noe om framtiden. Vi gir ut plate nå, og det er så langt vi har tenkt. Hvis vi begynner å føle at det ville vært artig å sette sammen et band og spille låtene for fansen, kan det være vi gjør det.

Legger bandet på hylla

Vokalisten understreker at det likevel aldri blir det samme å spille igjen uten kameraten, og til fansens store sorg har han og Jacobsen bestemt seg for å avslutte Madrugada etter at den nye platen er utgitt.

— Vi kan aldri erstatte Robert. Vi må være realistiske. Vi er i hvert fall Madrugada til vi er ferdig med å gi ut dette albumet, men vi gidder ikke å late som om ingenting har skjedd. Robert er borte. Det eneste som gjenstår for oss er denne platen, forteller Høyem videre.

Det å oppleve at bandkameraten døde, er fremdeles sårt for de to resterende medlemmene.

— Da han døde, tenkte jeg: «Nå er det over». Jeg lurte på om jeg noen gang ville orke å ta i en gitar eller stille meg bak en mikrofon igjen. Men så måtte jeg tenke meg om, og fant ut at musikken er så viktig for oss at det ikke får lov å være over nå. Vi lever fremdeles, og det er musikken som er livene våre, akkurat som det var for Robert, sier vokalisten.

Nye musikalske konstellasjoner

Og selv om Madrugada har kommet til veis ende, betyr det på ingen måte at vi aldri får se eller høre noe fra Høyem og Jacobsen igjen.

— Vi vet ikke så mye om fremtiden, det eneste er at vi skal fortsette å spille musikk på ett eller annet vis. Vi har et nybygd studio i et miljø blant de kuleste norske musikerne fra vår generasjon, og det er folk her som er hypp på å spille. Det er ikke over før det er over! ler Høyem.

Vokalisten innrømmer at han ikke har blitt noe klokere på livet etter fjorårets tragiske hendelse.

— Jeg har aldri vært noe særlig god til å sette pris på hvordan jeg har det akkurat nå. Man må vel bare bruke tiden som best man kan her på denne planeten, avslutter han.

FAKTA Madrugada:

  • Startet i Stokmarknes i 1995

  • Jobbet tidligere under navnene «Abbey's Adoption» og «Six Generations»

  • Navnet er spansk og betyr morgengry

  • Fant navnet i poeten Øystein W. Wolfs arbeid

  • Debuterte med EPen «New depression» i 1999

  • Har mottatt fem Spelemannspriser: for albumet «Industrial silence» i 1999, for «Grit» i 2002 og «The deep end» i 2005. Vant dessuten Årets Spellemann i 2005 og Årets Låt for «Lift me» sammen med Ane Brun

  • Vant også to Alarmpriser i 2006

  • Sivert Høyem arbeider også som soloartist

  • Robert Burås ga ut plater med gruppen My Midnight Creeps

  • Har sluppet seks studioalbum

  • Har toppet norske hitlister med fire av fem utgitte plater

  • Toppet de greske platelistene med «The deep end» i 2005

KILDE: WIKIPEDIA.ORG

Hør den nye platen her: www.myspace.com/wearemadrugada

  • Frode Jacobsen jobbet som medprodusent på en plate av Paal Waaktars band Savoy