KRISTIANSAND: Store og små, kvinner og menn, har samlet seg i undervisningssalen på Sørlandets sykehus.

Temaet er psykisk helse og Bergman.

Sceneteppet går opp, og publikum får øye på et stort filmlerret som viser klipp av kjente Bergman-filmer. Kristiansandsgruppen «Essence of a Session» står i forkant av lerretet og spiller egenprodusert filmmusikk i direkte samband med handlingen på lerretet.

Uten ord

— For meg var det som en våt drøm. Jeg har vært stor fan av Bergman sitt arbeid i lang tid, sier Even Hafnor. Han spiller gitar og piano i bandet.

Den musikalske tolkningen erstatter både ord og tekst på en gripende og sterk måte. I stedet for ord får publikum servert de rå og sanne følelsene gjennom musikken. Hjerteslag som går fortere av frykt, følelser av angst, sorg og fortvilelse, er eksempler på følelser som tydelig formidles.

Kombinasjonen med det billedlige bakteppet og det musikalske uttrykket gjør det hele til en gripende og sterk opplevelse for publikum.

Formidlingsevne

— Det nytter ikke å sitte fast i et terapeutisk vakuum. Vi er nødt til å se på samfunnskontekster, som for eksempel film og musikk, hvis vi skal forstå hva barn og unge blir påvirket og preget av, sier overlege på avdelingen for barn og ungdoms psykiske helse på Sørlandets sykehus i Kristiansand (ABUP), Karl Erik Karlsen.

Det var han som først fikk ideen, og som har stått bak utviklingen av showet.

— Jeg er veldig stolt av konseptet, og føler vi kan gi noe positivt tilbake. Det er viktig å vise at ikke alt bare er nød og elendighet, sier han.

Han mener også konseptet åpner opp for forståelse, toleranse og at det skaper viktig debatt om tabubelagte tema.

Loop loop loop

— Det betyr mye for meg personlig å få delta i showet, sier performance-artist i gruppen «loop loop loop», Laura Christina Brøvig Vallenes.

Gruppen som består av Brøvig Vallenes og Morten Liene, gjorde en dramatisk tolkning av Bergmans filmer, til stor begeistring fra publikum. Også her var ord overflødige som kommunikasjonsform.

— Jeg har vært med i prosjektet «Nesten helg» i snart tre år, og menneskene jeg møter treffer meg mitt i hjertet. Jeg kjenner meg igjen i mye av det de tenker og føler, og det er spennende å prøve å uttrykke det på nye måter, sier Brøvig Vallenes.

Ny rekord

— Det er helt fantastisk. Antall publikum er doblet siden forrige show, sier Karl Erik Karlsen.

Det var så vidt alle 230 publikummere fikk plass. Mange måtte sitte rett på gulvet.

— Det er flere blant publikum som er ansatt ved sykehuset og ved Universitetet, enn det har vært tidligere. Jeg tror i tillegg «Essence of a Session» og «loop loop loop» trekker flere av de yngre. Jeg har også en mistanke om at det fins mange Bergman-fans i salen i kveld, sier Karlsen fornøyd.