KRISTIANSAND: — Hove har jo overtatt som Sørlandets største festival. Den vil nok bli like stor som Quart har vært, men er en annerledes festival, sier Aronsen til fvn.no.

Like før den 17. festivalen i rekken skulle arrangeres, kom meldingen om at Quartfestivalen er historie. Aronsen forsket på suksessfestivalen i 2006 og tror alt snudde seg til det motsatte etter den festivalen.

— Da opplevde de et sammenbrudd på booking. Man valgte en lokal intern løsning og det viste seg å være fullstendig fiasko. Festivalen booka feil og vurderte feil. Vi var rystet da vi så hva det skjedde, forteller han.

Kortene tett til brystet Festivalforskeren, som også er festivalleder for Canal Street i Arendal, skjønner ikke hvorfor Quartfestivalen har holdt kortene så tett til brystet.

— Mange på nettet spør om hvorfor festivalen ikke sa ifra og ba folk om hjelp. De holdt jo folk for natt. Det er ikke mange uker siden det sto at festivalen hadde solgt 15.000 billetter, sier Aronsen.

- Er det trist at Quartfestivalen er historie?

– Jeg synes d er utrolig trist. Quart har vært fantastisk festival og gitt meg og veldig mange andre store opplevelser. Kristiansand blir en fattigere by. Sommeren i Kristiansand blir noe helt annet i fremtiden, sier Aronsen

I slutten av juli leder Mats Aronsen jazz og bluesfestivalen Canal Street. Han har selv oppdaget hvor kort avstand det er mellom suksess og fiasko.

— Når det først går nedover går det fort. Det er noe alle tenker over og passer på. Man må jobbe og gjør sitt ytterste for at det skal bli bra. Været og konkurrentene kan ødelegge mye for en festival og det har blitt et trangere festivalmarked de siste årene, mener Aronsen.

Quart gjorde Kristiansand moderne Aronsen mener at Quartfestivalen gjorde Kristiansand til en by det var kult å komme fra.

— Quart var bra for det kristiansandske selvbildet. Å være ung og vokse opp i byen ble noe helt annet enn tidligere. Plutselig var det kult, tøft og trendy å komme fra Kristiansand. Ikke som tidligere, i en by oppfattet som halvkristen og konservativ, sier han.

Verken Aronsen eller PR-guru Hans Geelmuyden tror at Quartfestivalens fall vil ødelegge hele selvbildet for Sørlandet.

— Neida. Se til Arendal! til Hove!. Arendal er da også en del av Sørlandet. Bygg på det. Quart skapte et gjennombrudd for Sørlandet, men Quarts fall ødelegger ikke det motsatte. Til det skjer altfor mye bra i landsdelen deres. Gled dere over det. Sørlandet står sterkt nå, fortalte Geelmuyden til fvn.no tidligere i dag.

Glemmer aldri Quart - Vil folk glemme Quartfestivalen?

— Det tror jeg på ingen måte. Quartfestivalen vil alltid ha en spesiell plass hos folk. De var banebrytende. Man hadde andre store rockefestivaler, men det var noe spesielt med Quart. Jeg tror folk vil glemme de siste års problemer, tøffe konserter og noen juicy skandaler, sier Aronsen.