NERVE: Med profesjonell og avslappet stil hadde Hanne Vatnøy Javel-publikummet i sin hule hånd. Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: — Den neste låten handler om de som sjarmerer deg i senk, men som ikke mener noe med det, sier Hanne Vatnøy (25) fra Bergen.Hun smiler selvsikkert ut til de drøyt 30 gjestene på Javel pub i Vestre Strandgate denne mandagskvelden. Barsjef Glenn Mathisen er fornøyd med oppmøtet til å være en regnfull mandag.

To venndøler sniker seg forøvrig ut for å ta en røyk på gata:

  • Ho sang så harli smått og stille, sier de.

Hanne stiller en knott på pianoet sitt, og fortsetter oppsparket til sangen sin:

— Derfor tar de, kanskje ufrivillig, hjertet ditt med seg og løper videre. .... sånne gutter liker vi egentlig ikke, jeg mener...vi liker dem IKKE.

Vi ler, vi i lokalet. Og hun smiler blomster og sommerfugler tilbake til oss.

Rutinert bergenser

Hanne slår an an tonene på pianoet sitt og spiller "Running Guy". Akkurat som alle de andre sangene hun turnerer med, er den selvskrevet, velskrevet og hentet fra hennes indre univers med små ting hun går og grubler på, rare hendelser eller fryste øyeblikk.

— Som "Boo Boo", som handler om det ene sekundet da to personer åpner øynene og ser hverandre under vann, forklarer Hanne Vatnøy. Hun har familie boende i Kristiansand, og flere av vennene hennes fra Bergen bor nå i Kristiansand og studerer.

Hun har bachelorgrad i musikkvitenskap, har spilt inn flere EP-er, besitter mye sceneerfaring fra både Norge og utlandet, og har begynt arbeidet med et album. Musikken hennes betegnes gjerne som "musikalsk leken pop med innspill fra jazz og musikal-sjanger".

Med presisjon og dreven time serverer hun enkle, men intelligente arrangementer, vågalt downplayed, øm og gøyal vokal, og eier hele baren en rekke ganger, blant annet under "Take Me To Tokyo" og "Hasta la Vista".

Sjekk Hanne Vatnøy på Myspace

Turnérer sammen

Før henne har Thea Hjelmeland (22) fra Førde holdt puben varm om hjerterøttene. Hjelmeland og Vatnøy traff hverandre for en tid tilbake, en melding på Myspace var det som skulle til, og så var samarbeidet et faktum.

Hjelmeland trakterer mandolin, ukulele, gitar, trekkspill, piano, banjo og antagelig resten av musikkforretningen, hvis du ber henne om en demonstrasjon.

— Vi legger siste hånd på verket på debutalbumet mitt i disse dager, forteller hun glad på Javel pub etter endt gig. Jostein Ansnes og Jarle Bernhoft er produsenter.

Hjelmeland har fått følgende påskrift på sitt pass av Bergens Tidende allerede i 2006:

"…Alene på scenen, fikk hun publikum til å forstumme. Enten det var med en skranglet mandolin, akustisk gitar, eller et beist av en elgitar hadde hun hundre prosent kontroll. Med en stemme som var Björk verdig, til fyldige toner i de aller høysete registrene, fremviste hun en imponerende moden frasering og timing. At hun dessuten er i besittelse av selvsikkerhet, gode låter og evner publikumskommunikasjonens vanskelige kunst, teller også med.. . "

Se rykende fersk musikkvideo med Thea Hjelmeland:

Tror alt er mulig

Vi sleper jentene med oss backstage. Backstage består forøvrig av korridoren mellom puben og utestedet Havana, og møblementet er tre puffer hentet fra baren. Etter klemmer og skravlings med publikum — både Thea og Hanne gav de 32 betalende gjestene valuta for pengene - er det tid for en liten pust på puffen før rydding av instrumenter og kveiling av kabler. To timer holdt de hoff, og konserten ble avsluttet av en varm og hjertelig applaus.

Vi spør om de har noen plan for hvordan de skal klare å slå igjennom som singer/songwriters på et marked som svømmer over av artister i samme sjangere.

— Jeg tenker så enkelt at "alt er mulig", sier Hanne, som ikke er redd for å brette opp ermene og ta i et tak. Hun er sin egen roadie, tekniker, assistent, manager og litt assistent igjen.

— Ja, altså, jeg håper jo jeg blir en kjempesatsning, smiler hun bredt. - Folk trenger musikken min, tror jeg. Thea nikker, og de to snakker om at det nytter ikke å bare sitte og tro at man skal bli oppdaget.

Sjekk Thea Hjelmeland på Myspace

— Det er beinhard jobbing, og du må ut og spille masse. Det som avgjør hvorvidt du blir en suksess eller ikke i fremtida, er nok langt mer avhengig av om du får spillejobber enn om du selger plater, tror jentene.

Splitgig-touren fortsetter via Stavanger til Haugesund, der de spiller i morgen. Dermed går ferden til Stord og så tilbake til Uno Coffee Shop i Stavanger på fredag, før turnéen avsluttes på Logen i Bergen den 6. september.