ARENDAL: Torsdag kveld vedtok bystyrepolitikerne i Arendal at Hovefestivalens gjeld på fire millioner kroner blir ettergitt. Et nei fra politikerne ville ført til at festivalen gikk konkurs.

At gjelden vil bli slettet ble i realiteten klart onsdag ettermiddag, da saken var til behandling i driftsstyret. 6 av 9 representanter stemte for, og kveldens behandling i bystyret var dermed på mange måter kun en formalitet.

Arbeiderpartiet, Venstre, KrF og Senterpartiet har flertall i bystyret med 20 representanter. På et møte like før bystyremøtet ble det klart at Arbeiderpartiets 12 representanter fikk stemme fritt. 3 av disse ville stemme mot forslaget i bystyret.

Bystyrets behandling ble sendt direkte via kommunens hjemmesider.

I forkant av møtet fikk fvn.no opplyst at både SV og Venstre ville stemme for. Minst 3 av KrFs 4 representanter ville også stemme ja til å slette gjelden. To representanter fra Høyre og en fra Senterpartiet stemte ja i driftsstyret. Det var dermed klart at minst 20 av 39 ville stemme ja før møtet startet.

En forutsetning for vedtaket er at Hovefestivalen får slettet gjeld av andre kreditorer. Kommunen forutsetter også at et eventuelt overskudd i fremtiden kommer kommunen til gode, og at Hovefestivalen gjennomfører en tiltaksplan som er fremlagt for kommunen.

Les også: Kommunen redder Hove fra konkurs

Enorme pengeproblemer

En oversikt Hovfestivalen har presentert for politikerne viser at selskapet på det nåværende tidspunkt skylder over 17 millioner kroner.

Festivalen gikk med 6,3 millioner kroner i underskudd i 2007. I år ser resultatet ut til å bli enda mer begredelig. De foreløpig tallene som er overlevert til Arendal kommune, viser et årsunderskudd på 6,9 millioner kroner. Det betyr at for hver krone festivalen har fått inn, har 1 krone og 14 øre gått ut.

Samlet over to år har Hovefestivalen gått med 13.191.303 kroner i underskudd. Det er med andre et selskap i dyp økonomisk krise som kommunen nå redder fra en sikker død.

Les også: Ny millionsmell for Hovefestivalen

Festivalen har laget en tiltaksplan for veien videre. Blant annet skal nye investorer være villige til å stille med 4,5 millioner kroner i 2009. Det er også sendt søknad til Aust-Agder Næringsselskap som Hove-ledelsen håper vil bidra med ytterligere 2,5 millioner.

Hvem disse investorene er, er foreløpig uklart.

Hovefestivalens revisor, Jørn Løken, har konkludert med at det ikke er grunn til å tro at eierne har tappet festivalen for penger. Politikerne har vært opptatt av å få avklart dette, slik at de ikke pøser penger inn i ei kasse som andre sitter med et sugerør ned i.

Samme revisor ga for øvrig festivalen flengende kritikk for økonomistyringen i 2007. Selv om kommunen ettergir gjelda, vil festivalen likevel ha et underskudd i 2008 på to millioner kroner. Festivalen har fått frist av kreditorene til 1. desember med å gjøre opp de mest presserende kravene. Hove er dermed på ingen måte helt oppe av sumpa, selv om politikerne i kveld reddet dem fra å drukne.

Det lyktes ikke fvn.no å få en kommentar fra daglig leder Morten Sandberg eller bookingsjef Toffen Gunnufsen torsdag kveld.