– Vi har funnet forfalskede dokumenter i Statsarkivet. Dette er ingen pen sak for den norske stat, sier skuespilleren Mikkel Gaup (40) til Dagbladet.no.

Sammen med seks familiemedlemmer stiller han torsdag og fredag i Oslo tingrett for å møte Landsbrukspedartementet. Gaup-familien har ifølge avisen stevnet staten for 25 millioner kroner i erstatning fordi de er nektet reindrift på Børgefjell i Nordland i over 40 år.

— Saken har vi forberedt i 17 år. Blir det avslag i det norske rettssystemet, går vi til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier danseren og skuespilleren til Dagbladet.no.

Fratatt rettighetene

Mikkel Gaups bestefar, Mikkel Andersen Gaup, ble i 1961 tildelt rettigheter til Susendal reinbeitedistrikt på Børgefjell.

Fem år senere ble imidlertid reindriften stoppet av Lappefogden i Nordland da han, ifølge en pressemelding Gaups manager sendte ut onsdag, nektet familien Gaup å returnere til Susendal.

Grunnen skal være at familien hadde returnert til Finnmark et år mens de ventet på godkjenning av en søknad om overflytting av reindriften til Finnmark. Men da mente Lappefogden at reindriftsrettighetene hadde opphørt.

— Bestefar tok med seg elleve barn fra Finnmark til Nordland for å starte et nytt liv. Og så møtte han bare faenskap, sier Mikkel Gaup til Dagbladet.no.

– Fortsatt rett

Gaup-familien mener at retten til reindrift fortsatt består, fordi Mikkels morfar hadde tidsubegrenset rettighet og fortsatte reinyrket utenfor Susendal.

— Årsaken til at saken kommer opp for retten først i 2008, er at familien først i fjor klarte å oppdrive de nødvendige dokumentene. Det skyldes også delvis en Høyesteretts-dom fra 2006, som slår fast at det skal svært mye til for å miste en reindriftsrettighet, sier Gaup-familiens advokat Anders Flatabø til Dagbladet.no.

Rettssaken torsdag og fredag dreier seg om hvorvidt Staten er erstatningspliktig eller ikke. Erstatningssummen blir dermed en ny sak dersom Gaup-familien vinner denne runden, sier Flatabø.

Mikkel-sak

Mikkel Gaup har ifølge avisen også saksøkt politiet etter at han ble varetektsfengslet i fem uker for en sak han senere ble renvasket for.