Jorann Abusdal (født 1976) fra Kristiansand hadde laget installasjonen "Særlandet". Foto: Espen Sand
En varm sommerdag ved havet på Lande utenfor Mandal. Det skildret dette oljemaleriet av Inger Saltaag. Foto: Espen Sand
Luca Mereu fra Kragerø mottok reiseprisen på 15.000 kroner av utstillingskoordinator Grethe Hald. Foto: Espen Sand
Årets Sørlandsutstillingen består av 13 kunstnere og 18 kunstverk. Foto: Espen Sand
Anette Rosenberg Foto: Espen Sand

MANDAL: — Prøv å leve kun en dag uten plastikk. Det er nærmest umulig, sier Anette Rosenberg, Farsund-kunstneren bak den fargerike skulpturen i plast.

Hun har brukt nesten fire år på å sette sammen kunstverket som ble presentert under åpningen av årets Sørlandsutstilling. Verket har fått en prislapp på 30.000 kroner og tittelen «Ofring». Kunstneren ønsker å symbolisere verdensarven som denne generasjonen gir videre til morgendagens barn.

— Hvilke konsekvenser har det for jorda vår at vi kan leve det behagelige livet vi lever. Hva slags offer krever vår behagelige livsstil, spør kunstneren før hun i neste øyeblikk svarer:

Kultur av plast

— Alt vi omgir oss er laget av plast. Hele kulturen handler om plast, og det er på mange måter arven etter oss. Det er litt komiske at vi ikke blir kvitt det. Avfallet som havner på havet brytes ikke ned, men blir liggende som plankton som fiskene spiser. Det ender til slutt opp med at vi selv spiser det, sier Rosenberg som har samlet mye av plastikken langs Farsunds strender.

Anette Rosenberg Foto: Espen Sand

Skulpturen vakte reaksjoner.

— Kjempeflott skulptur. Når man hører historien bak så blir det en tankevekker, mente fylkeskultursjef Anne Tone Hageland i Vest-Agder.

- Eventyrlig

— Den ser eventyrlig ut, smiler pensjonistene Oddveig og Gunnvor Rosenberg, som ville se niesens kunstverk.

Mandal huset for første gang Sørlandsutstillingen. Lørdag ettermiddag åpnet den 45. landsdelsutstillingen i Mandals kulturhus. Utstillingskoordinator Grethe Hald mener konseptet har endret seg de siste årene.

— Fra å være en masseutstilling velger nå juryen langt færre verk. Det har vært trenden de siste årene, sier hun.

Kun 13 kunstnere ble valgt ut til å representere utstillingen. Av de åtte fra Agder var Inger Saltaag med et stort oljemaleri en varm sommerdag i Mandals vakre skjærgård.

Malte en sommerdag

— Jeg har kalt det «juli» og maleriet viser en varm sommerdag ved Lande utenfor Mandal. Jeg har vært med en rekke ganger på Sørlandsutstillingen, første gang i 1979, og det er veldig hyggelig, forteller den lokale kunstneren.

Fylkeskultursjef Hageland mener utstillingen er viktig.

— Denne utstillingen er ofte starten på karrieren til kunstnerne våre. En kunstner som Kjell Nupen var kun 18-19 år første gang har var med, og det kan ha hatt betydning for hans videre karriere. Her får vi også muligheten til å høre historiene bak verkene. Det er viktig, sier hun.

Fikk reisepris

— Historisk sett har utstillingen hatt sine opprørske sider og det har vært tider hvor jeg har tenkt over hva vi egentlig gir støtte til, smiler Hageland.

— Dette er en viktig arena for debutanter. Her kan man søke å bli vurdert av en ekstern jury, sier Hald.

Under lørdagens åpning fikk Luca Mereu fra Kragerø årets reisepris for sine tre bidrag innen foto. Han mottok 15.000 kroner og invitasjon til neste års utstilling.

Luca Mereu fra Kragerø mottok reiseprisen på 15.000 kroner av utstillingskoordinator Grethe Hald. Foto: Espen Sand

Utstillingen vises i Mandal, Flekkefjord, Arendal og Skien.