— Vi fikk mye inspirasjon av dette. Det var spennende å høre på en som har hatt en så radikal forandring i livet sitt, sier Katrine Augland (21) fra Vigrestad. Sammen med Vilde Lauritzen (20) fra Tønsberg har hun akkurat overvært et drøyt timeslangt seminar med Hans Petter Martinsen i auditoriet ved Flekkerøyhallen.

Finnmarkingen Martinsen var fram til 2001 en fryktet torpedo og kriminell i Oslo. Men så en dag fikk han se det han mener var den oppstandne Jesus. Dette endret livet hans til det som må sies å være det bedre. Lørdag kveld forsøkte han å overbevise en lydhør forsamling om at hver enkelt av dem kan gjøre en forskjell for å lage vekkelse i Norge. Med autoriteten han før brukte til å skremme folk til å betale, talte han nå med tilsvarende styrke om frelse:

Vilde Lauritzen (t.v.) og Katrine Rugland fikk mye ut av å høre på Hans Petter Martinsen. Foto: Torgeir Eikeland

Bibel med frynser— Hadde jeg samlet et fullt auditorium en lørdagskveld for å snakke om ei bok som ikke fungerer, spurte eks-torpedoen retorisk og holdt opp en bibel med dongeritrekk og frynser.

Flere måtte sitte på trappa og på gulvet, og det var drøyt 120 mennesker til stede i auditoriet da Martinsen talte. Dette var åpningsarrangementet i kveldsprogrammet på den tredje dagen av årets Øygospel på Flekkerøy.

— De har så mye forskjellig på denne festivalen: Alt fra kjempelivlige konserter til seminarer der man kan lære og høre på slike som Hans Petter Martinsen, sier Vilde Lauritzen. Hun har vært på Øygospel alle tre kveldene hittil.

Ventet mye folk

Den etter hvert tradisjonsrike festivalen annonserte før helga at de ventet rundt 3500 mennesker til sammen på arrangementene fra torsdag til og med søndag.

— Anslaget mitt ser ut til å bli noenlunde riktig, sier festivalsjef Inger Kristiansen der hun står ute i sola sammen med resten av staben. Fredag hadde til sammen 810 kommet på festivalen, og torsdag var tallet 700.

Festivalsjef Inger Kristiansen og assisterende festivalsjef Magne Tønnessen slår fast at festivalen går som ønsket. Foto: Tore André Baardsen

— Vi tror det blir enda mer folk enn det utover lørdagskvelden, og det kommer nok også mange til familieprogrammet søndag. Vi har noe for de fleste aldersgrupper, sier festivalsjefen.Hele festivalen foregår i og rundt Flekkerøyhallen. Ulikt mange andre musikkfestivaler på Sørlandet er det ikke noen festivalcamping, siden festivalgjengerne kommer fra nærområdet.

Øker hvert år

Utover kvelden lørdag ventet bønnemøte med David Hasseløy, Ruben Gazki, 4God, Kraftfor ungdomskor og Large Lovsangsteam. Og etter det igjen skulle det være klart for konserter med Walking Sign og Chris McClarney.

— Vi har et budsjett på 600.000 kroner, og det er Flekkerøy kristelige ungdomsforening som står som arrangør. Pengene kommer fra kommunen, kollekt og mange støttespillere. Størrelsen øker litt for hvert år, sier festivalsjefen.

Tross perfekt sommervær var det helt fullt i auditoriet ved Flekkerøyhallen lørdag kveld. Foto: Tore André Baardsen

— Hva er det beste med årets Øygospel?- Det kommer an på hva du liker. Hvis du liker en god «hoppekonsert» kan fredagens konsert med LZ7 ha vært et høydepunkt, sier assisterende festivalsjef Magne Tønnessen.

— Det beste kan også være at jeg har bursdag. Jeg legger alltid festivalen til bursdagen min, ler festivalsjef Kristiansen.