KRISTIANSAND: — Å gi styret i Kilden det siste ord ville være et brudd med våre vedtekter, så det kan vi ikke gjøre, sier fondets direktør Gro Kraft til Fædrelandsvennen.

I går var det styremøtet i Utsmykkingsfondet, som nå har skiftet navn til Kunst i offentlige rom (KORO). Der ble det fattet et vedtak som sier at KORO ønsker en samarbeidsavtale med Kilden, men at de i hovedsak må følge de retningslinjer som ligger til grunn for utsmykking av offentlige bygg.

Det blir imidlertid presisert at Kilden-styrets eventuelle synspunkter vil bli seriøst vurdert og evaluert før endelig kunstplan vedtas. Men det står også svart på hvitt: «Dersom Kilden IKS ønsker å vedta kunstplanen selv, kan ikke KORO inngå avtale.»

Særtilfelle

Det vil i så fall bety at styret for egen maskin må ta seg av den kunstfaglige og administrative forvaltningen av de drøyt 10 millioner kronene bygget skal smykkes ut for, uten hjelp fra de organer som normalt utfører dette arbeidet. Det er en praksis som savner sidestykke i Norge.

Teater- og konserthuset Kilden bygges for offentlige midler. Men i og med at det både er statlige, kommunale og fylkeskommunale penger, har det vært litt uklarhet om regelverket. Avtalen KORO nå foreslår er temmelig lik den som nylig ble inngått med konserthuset i Stavanger, som også er et interkommunalt selskap (IKS).

— Jeg håper virkelig at Kilden velger å inngå samarbeid med oss, understreker Gro Kraft.

— Og jeg vil presisere at vår arbeidsform er veldig demokratisk og inkluderende. Vi har jo fra første øyeblikk samarbeid med byggets eget kunstutvalg der både styret, arkitekter og brukere er representert, i tillegg til to kunstneriske konsulenter oppnevnt av KORO, sier hun.

Prosjektleder

Dersom Kilden inngår avtale med KORO følger det med 500.000 kroner ekstra, og KORO tar på seg alt økonomisk og administrativt ansvar i tillegg til det kunstfaglige, og følger prosjektene helt i mål. De stiller også en egen prosjektleder til rådighet.

Kildens styreleder Stein A. Hannevik og daglig leder Ernst Aukland var i forrige uke på «sjarmoffensiv» i Oslo der de forsøkte å overbevise KORO om at Kilden-styret må få rett til å ha siste ord.

Plan B

Hannevik var opptatt i møter i hele går og kjente ikke til hva som var vedtatt i KORO.

— Jeg har ikke fått satt meg inn i hva vedtaket innebærer, og kan ikke kommentere det før i morgen, sa han til Fædrelandsvennen i et ledig minutt.

På mandagens styremøte i Kilden ble det imidlertid klart at de ikke hadde en plan B dersom denne situasjonen skulle oppstå.