MANDAL: — Ja, jeg ante jo ikke at sykehusets skjebne avgjøres i disse dager, sier den unge mandalsfotografen. 23-åringens bilder er tatt i løpet av noen dager høsten 2005, da selve sykehusdriften ble lagt ned, og før rehabiliteringsavdelingen var etablert. Han vandret gjennom mennesketomme korridorer og rom, og tok bilder av gjenstander og ting som minner om en svunnen tid.

— Bildene er laget ut fra en fotografs fascinasjon for utforskning av tomme rom og steder, og er blitt til fotografier som både vil kunne vekke minner, og vise spor av den aktiviteten som ikke lenger er, men som også vil kunne skape nye opplevelser, sier Skaalnes.

Minne

Han mener de fleste i Mandal nok først og fremst forbinder det gamle sykehuset som helseinstitusjon, og vil kunne oppleve bildene som et minne om denne tiden.

— Men håpet er at bildene også vil kunne gi nye opplevelser gjennom fotografiets evne til å skape og stimulere nye visuelle opplevelser av tid, rom og sted, sier han.

Nå vises hans 11 bilder på Kulturfabrikken i Mandal fra og med i dag og inn i romjulen i utstillingen «Avsluttet kapittel». Han har også vist noen av bildene på utstillinger i England.

Underviser

23-åringen ble nylig ferdig med utdannelsen sin ved en fotoskole i Surrey utenfor London. Nå underviser han ved den samme skolen, i tillegg til å være frilansfotograf.

— Det er et skarpt marked, men veldig spennende, sier den unge mandalitten, som jobber både foran og bak kameraet.

Han er mer glad i å ta bilder av rom og steder, enn mennesker.

— Det føles mer komfortabelt, forteller Skaalnes.