KRISTIANSAND: I kveld leder fiolinisten Atle Sponberg Kristiansand Kammerorkester i konserten «Farvel Wien». Konserten holdes i Musikkens Hus, og den gjentas i Lyngdal kulturhus i morgen kveld.

Dette er samme mann som i august var festspillmusiker under Kirkefestspillene i Kristiansand, var sjef for den populære utescenen, og som avsluttet konsertserien med å spille sammen med Edvard Grieg — sistnevnte i opptak på såkalt pianola, et automatisk piano.

— Det var et utrolig kick. En slik opplevelse sitter i kroppen lenge, sier han til Fædrelandsvennen.

Fra Wien

Men denne gangen kommer han til landsdelen med noe helt annet. I kveldens konsert fremfører han sammen med kammerorkesteret verker av Franz Schubert, Gustav Mahler, Fritz Kreisler, Miklós Rózsa og Erich Wolfgang Korngold. Dette var alle komponister som forbindes med Wien, Europas viktigste kulturelle sentrum i tidligere tider. Bare Schubert er født på 1700-tallet, de øvrige i slutten av og like over 1800-tallet.

Vanskelige tider i Wien i første halvdel av 1900-tallet tvang mange kunstnere til en eksiltilværelse i USA, og møtet med den nye verden la grunnen for et vell av nye musikalske uttrykk, heter det i konsertprogrammet. Noen begynte også å komponere for film i Hollywood. Miklós Rózsa skrev for eksempel fra 1939 musikk til over 100 filmer, mottok 17 Academy Awards og tre Oscar-statuetter. En av filmene var den kjente Ben Hur. Erich Wolfgang Korngold skrev i 1938 filmmusikk til The Adventures of Robin Hood.

Travelt år

For øvrig har Sponberg selv vært med på å spille inn musikk til flere norske filmer. Men film ser han helst hjemme på dvd, for kinobesøk blir det ikke mye tid til for den travle musikeren.

Sponberg har i det siste året hatt permisjon fra stillingen som konsertmester i Kringkastingsorkesteret (KORK), og det har vært et ualminnelig hektisk år.

  • Jeg har blant annet deltatt på til sammen 12 festivaler, både i Norge og i utlandet. Har vært på Kreta, i Irland, England og Finland. Jeg trodde at jeg skulle få ei uke for meg selv i ro med fiolinen, men det har jeg ikke rukket. Så nå søker jeg om permisjon for enda et år, og håper det går i orden, sier han.

Februar

Men det er ikke lenge før han er tilbake i Kristiansand. I slutten av februar neste år blir det ny konsert både i Lyngdal og Kristiansand. Da skal han lede kammerorkesteret gjennom Beethovens fiolinkonsert i D-dur. Samtidig skal han presentere tangoer fra Argentina som han setter ekstra stor pris på. Selv har han hatt studieopphold hos argentinske tangospesialister.

Og på sensommeren vender han nok en gang tilbake til Kristiansand, til nye kirkefestspill. Han er med i programrådet for festspillene og forsikrer at planleggingen for neste festival er kommet godt i gang.