KRISTIANSAND: — Dette blir gøy. Publikum kan vente seg å le masse, lover instruktør Sølvi Brekklund foran kveldens premiere.

De unge kreftene i Mosaikk amatørteater vil gi publikum en drepende dose magemuskelmosjon med forestillingen «Mord over en lav sko». Teateret ble stiftet da aktørene bare var 16 år gamle, og etter to oppsetninger har alle rundet myndighetsalder. Det er derfor med ungt pågangsmot teaterentusiastene har kastet seg over Knut Nærums aller første skuespill.

— Da vi ble enige om å spille et stykke i høst, var det noen som foreslo «Mord over en lav sko», forteller amatørskuespiller Marie Hjelmerud.

— Siden Knut Nærum tilfeldigvis er min onkel, ble det lett å spørre om vi kunne bruke stykket.

Skrevet til Kristiansand

Nærum ga sitt ja, og kriminalkomedien har derfor fullendt sin sirkel, siden den opprinnelig ble skrevet til kristiansandsstudentenes teatergruppe Døgnfluen i 1986. — Døgnfluen manglet et manus. Det var ikke så nøye hva det handlet om, men det måtte ha omtrent ti roller, jevnt fordelt mellom kjønnene, forklarer Nærum selv.

Da han siste kvelden måtte trå til som skuespiller, fant han ut at det ble lenge å vente uten å ha noe å gjøre. Dermed ble stykket redigert ned for å fremkalle mer effektiv eufori. Nå har også amatørteateret satt sitt preg på mordmysteriet.

— Det blir en egen vri med de unge amatørskuespillerne, sier Brekkelund.

— Det blir en del surrealistiske brudd. Og så blir det ekstra gøy at Knut Nærum kommer og ser på. Han var helt klar på at det bare var å komme med ideer.

Frydefull farse

I sin originaloppsetning kunne «Mord over en lav sko» skilte med en ung Rune Andersen i rollen som Ulrik, og Ole-Bernt Kristoffersen på regi. Nå er det en ny generasjon som tar opp tradisjonen med farefull farse på teaterets biscene. Og å gi en kort oppsummering av handlingen, det kan instruktøren ikke.

— Det er et veldig innviklet plott. Stykket er nærmest en parodi på en parodi. Det er veldig satt på spissen, med tydelige karakterer, sier Brekkelund.

— Det er nesten tegneseriehumor, og det spiller vi veldig på.

Etter kveldens premiere, hvor forfatteren selv vil bivåne blødmene, har publikum muligheten for lavpannede latterutbrudd hele helgen gjennom.

— La oss innrømme det: Vi liker teit humor, oppfordrer Nærum foran stykkets oppstandelse.