MUSIKK: – Neste festival blir ekstremt viktig for Quartfestivalen. Den må bevise at den er like dyktig uten Toffen ved roret, sier kirke— og kulturminister Trond Giske.

I løpet av 2007 skal han dele ut to og en halv million kroner til den rockefestivalen i Norge som best oppfyller kravene for å bli såkalt knutepunktinstitusjon. Fast plass i statsbudsjettet – hvert eneste år – vil gi en unik trygghet for den rockefestivalen som trekker Giskes millionlodd.

– Knutepunktstatus er ikke en gave, det er et oppdrag. Vi kaster ikke penger etter folk, sier Giske og gir dermed klar beskjed til ledelsen i Quart, og ikke minst nyansatt bookingsjef Jørgen Skauge.

Hva nå? Det er nemlig Skauge som skal fylle tomrommet etter Toffen Gunnufsen. Så sent som i sommer ble Toffen hyllet av et samlet norsk pressekorps for å ha booket tidenes beste program til Kristiansand. Quartfestivalen befestet sin posisjon som Norges største, men så stakk Toffen ut bakdøra og startet en konkurrent i Arendal.

Og til det sier Giske:

– Det er jo nettopp det vi alle lurer på nå; hva skjer når Toffen har sluttet? Hvordan blir bookingprofilen påvirket, og har Quartfestivalen klart å bevare det internasjonale nettverket, kompetansen og erfaringen i sin organisasjon? Det blir meget spennende å se, sier Trond Giske.

Han sier rett ut at Quartfestivalen går vinteren i møte med ledertrøyen over skuldrene. Per dags dato ligger Quart i front. Men han vil overhodet ikke garantere at Quart beholder trøyen når millionene skal deles ut.

– At Toffen har sluttet betyr ikke i seg selv at Quarts kandidatur er svekket. Men målet for Quart må jo være at den fortsetter å være like fremtidsrettet som tidligere. At den klarer å booke band som akkurat er i ferd med å slå gjennom stort. Det er god booking, mener Giske.

– Og hvordan synes du Kylie Minogue passer inn i dette bildet?

– Hehe, det blir smak og behag, og det er uansett ikke min smak som skal avgjøre knutepunktvalget. Her vil vi sikkert hente inn ekstern hjelp til å ta vurderingen, sier Giske.

Nei til Hove. I tillegg til å ha en tydelig bookingprofil – der internasjonale og nasjonale, spennende artister er en del av pakken – må en knutepunktfestival også besitte et internasjonalt nettverk som kommer andre til gode, samt være et nasjonalt kompetansesenter.

Trond Giske er i så måte svært positiv til den jobben som allerede er gjort i Quart.

– Quart virker nå å ha fått en profesjonell ledelse som evner å tenke langsiktig, og som tross en økonomisk vanskelig periode har klart å bygge struktur i organisasjonen. Quartfestivalen er Norges største festival uansett sjanger, og det blir man ikke uten å gjøre en god jobb, sier Trond Giske.

Når det gjelder Toffen Gunnufsens nye hjertebarn, Hovefestivalen i Arendal, så kan piggsveisen se langt etter plass på statsbudsjettet.

– Det er helt utenkelig. Knutepunkt er noe som er basert på hva en har fått til over flere år. Det er helt umulig å gi penger til en festival som ennå ikke har hatt et eneste arrangement, sier Trond Giske.

Da er det i hvert fall én ting Quart og Hove ikke skal slåss om i 2007&