Fredag ble programmet «Det store donorshowet» vist på nederlandsk tv.

Konseptet var ganske enkelt. En døende kvinne vil donere bort en nyre, og tre pasienter kjemper om å bli den utvalgte.

Det 80 minutter lange programmet ble vist på kanalen BNN fredag. Publikum ble oppfordret til å stemme og si sin mening på SMS.

– For drøyt

Donoren «Lisa» skulle velge basert på pasientenes historie og profil, samt samtaler med deres venner og familie. Da øyeblikket kom og vinneren skulle utropes, kom avsløringen i stedet:

– Vi kommer ikke til å gi bort en nyre her. Det er å gå for langt, til og med for oss, sa programleder Patrick Lodiers.

«Lisa» viste seg å være en skuespillerinne, men de tre pasientene som konkurrerte er ekte pasienter som trenger nyretransplantasjoner. De var alle med på pressestuntet.

PR-stunt

Programmet var et forsøk på å øke nederlenderes bevissthet rundt organdonasjon.

– Dette var ment som et rop om hjelp fordi vi vil løse et problem som ikke burde være et problem, sa en av produsentene på pressekonferanse ifølge BBC.

Hvert år dør nærmere 200 nederlendere mens de står i kø og venter på en nyretransplantasjon. Det tar vanligvis 4 år å komme til toppen av listen.

– Det er virkeligheten som er sjokkerende, sa programleder Lodiers på møtet med pressen.

Politisk støtte

Før bløffen ble avslørt mottok tv-kanalen massiv kritikk for programmet. Tidligere i uken ga statsminister Jan Peter Balkenende uttrykk for sine bekymringer for Nederlands rykte i utlandet.

Etter avsløringen gikk kulturminister Ronald Plasterk ut og støttet tiltaket. Han kalte programmet «et fantastisk stunt».