KRISTIANSAND: I et øvingslokale på Vågsbygd videregående skole treffer vi en selvsikker men ydmyk attenåring. Notene står fremme og fiolinen hviler foreløpig lydløst mellom skulderen og haka. Der ligger den trygt, for dette har Marin trent på siden hun var fem år gammel. Etter å ha fremført Mozart sin ”Fiolinkonsert nr. 3 i G-dur”, forteller hun litt om hvordan lidenskapen for musikk ble vekket i henne.

Fått mange nye venner

Da Marin var to år gammel tok foreldrene henne med på konserter med Kristiansand Symfoniorkester.

— Mens de spilte i bakgrunnen pleide jeg å stå på fanget til mamma og pappa og dirigere, forteller hun.

Da hun var tre år sang hun sin første solo i barnekoret. Da hun var fem spilte hun fiolin i teaterstykket ”Like til Betlehem” og som seksåring begynte hun i barneorkesteret til kulturskolen. Siden den gang har det gått slag i slag med talentkonkurranser, kurs og konsertoppdrag. Og Marin er takknemlig for alt hun har fått være med på.

— Jeg har fått mange nye venner over hele verden og har fått muligheten til å delta på både norske og internasjonale kurs, sier hun.

En brobygger

— Hun er et kjempetalent og en brobygger mellom klassisk og folkemusikk, lyder ordene fra musikkprofessor ved Universitetet i Agder, Bjørn Ole Rasch.

Marin har nemlig tatt flere kurs i folkemusikk, og liker å variere repertoaret.

— Jeg fokuserer hovedsakelig på klassisk, men bruker en del folkemusikk hvis jeg har spilleoppdrag, sier hun.

Bakke har deltatt på kappleiker en del ganger, både med fiolin, hardingfele og vokal, og har vunnet førstepris på kappleik i fiolin.

Fikk spille med KSO

I 2010 vant hun talentkonkurransen Ung Klassisk som beste finalist under 16 år.

Premien var et solistoppdrag med Kristiansand Symfoniorkester i oktober 2011. — Det var en veldig stor opplevelse for meg å kunne være solist med et fullt symfoniorkester, sier hun, tydelig stolt.

I år er hun igjen deltaker på Ung Klassisk, og er blant de åtte finalistene som har gått videre til finalerundene i mars.

Av andre store øyeblikk nevner hun Orkester Norden, som er for deltakere fra Norden og de baltiske landene.

— Da vi spilte under Nordisk Råds musikk- og filmprisutdeling i Helsinki fikk jeg være solist på hardingfele, sier hun.

En venn i tunge stunder

Fiolinen har ikke bare vært med Marin på hennes oppturer, men også vært en trøst i tunge stunder.

— Min far var med meg på alle spilletimer, orkesterprøver og korøvelser. Da han døde i 2008, var det godt å ha musikken. Det har vært en fin avkobling, sier fiolinisten.

Spiller julen inn

Første søndag i advent spilte Bakke på en julekonsert sammen med jentekoret Benedictus i Vågsbygd kirke, der Agnes Kittelsen var tekstleser. På julaften skal hun synge og spille i Domkirken og i Grim kirke.

- Hva er din favorittjulesang?

— Mitt hjerte alltid vanker, fordi du kan gjøre så mye med den uten å ødelegge den. Du kan både spille den i folkemusikkstil eller slik den tradisjonelt fremføres, forklarer hun.

Vil bli orkestermusiker

— Drømmen er å bli orkestermusiker en dag, sier Bakke.

Av erfaring vet hun at resultatene ikke kommer av seg selv, og fiolinen tar mye av hennes oppmerksomhet.

— Jeg prøver å øve tre, fire timer hver dag. Jeg forsøker også stadig å forbedre min kunnskap innen musikkteori, fordi dette er viktig å kunne for å komme inn på høyere utdanning innen musikk, forklarer den erfarne musikeren.

Til høsten har hun søkt på Musikkhøgskolen og Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo, Institutt for musikk ved NTNU og musikk-konservatoriet i København.

- Hva har du som skal til for å oppnå drømmen din?

— Jeg har tålmodighet, lærer raskt og brenner for det jeg gjør.

AMBISIØS: Marin Augusta Stallemo Bakke begynte å spille fiolin som femåring, og har siden den gang spilt mange konserter rundt omkring i verden. Foto: Kristin Ellefsen