KRISTIANSAND : — Vi har fått henvendelser fra våre tillitsvalgte ved KSO som vi synes gir grunn til bekymring, og vi har gitt råd over telefon om hvordan man bør løse situasjonen. Foreløpig vil de forsøke med interne prosesser, men blir det nødvendig vil vi dra til Kristiansand for å bistå. Dette er noe vi tar veldig alvorlig, sier forbundssekretær Tore Walmsnæss i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

Han vil ikke kommentere nærmere hva problemene gjelder.

— Det kan vi komme tilbake til hvis situasjonen ikke løser seg internt, sier Walmsnæss.

Fædrelandsvennen har de siste ukene fått flere henvendelser om uro i KSO, snaue to måneder før åpningsforestillingen i Kilden 6. januar. Og i morgen skal det etter det vi kjenner til finne sted et møte mellom de tillitsvalgte i de tre fagforeningene som er representert i KSO. Dette er MFO, Norges Tjenestemannslag og Film og Teaterteknisk Forening. Temaet for møtet er en eventuell felles bekymringsmelding til styret i Kilden om problemene flere ansatte føler de sliter med.

Hva slags problemer det er snakk om, må Walmsnæss redegjøre for selv. I det daglige arbeidet i orkesteret forholder jeg meg til de lokalt valgte medlemmene i fagforeningene, sier direktør Håkon Berge i KSO.

Han fremholder at ledelsen i Kilden har lagt vekt på et godt samarbeid med de tillitsvalgte og verneombud.

— Jeg hadde møte med hovedtillitsvalgt i MFO og hovedverneombud tirsdag i forrige uke sammen med personalsjef, stabs- og økonomidirektør og administrerende direktør. Her kom det ikke frem momenter som jeg oppfattet som kritiske for det fremtidige arbeidsmiljøet i Kilden, sier Berge.

Selv kjenner han ikke til det berammede møtet mellom fagforeningene.

- Men de tillitsvalgte er selvfølgelig når som helst velkomne til å forsterke vår dialog ytterligere, sier Berge.

Ingen vil kommentere

De lokalt tillitsvalgte vil på sin side ikke kommentere situasjonen.

Hovedtillitsvalgt i MFO, Ellen Fjørtoft sier:

— Det vil jeg ikke si noe om, er alt hun vil si.

Hovedtillitsvalgt i NTL, Kjersti Cecilia Pettersson sier:

- Dette er interne ting som det ikke blir riktig å kommentere.

Rolf Gupta, som er dirigent og kunstnerisk leder i orkesteret, sier det samme:

— Jeg kan ikke kommentere indre anliggender i det offentlige rom.

- Hvilke følger kan dette få så tett foran åpningen av Kilden?

— Til det har jeg samme svar, sier Gupta.

Gikk på dagen

Flere kilder Fædrelandsvennen har vært i kontakt med i KSO bekrefter at mange føler seg hardt presset. For tre uker siden gikk notebibliotekar Geir Løvold på dagen, etter å ha vært i jobben siden mai 2010. - Jeg vil ikke si noe om dette. Jeg er redd det kan gå ut over de som sitter igjen der, sier Geir Løvold.

Direktør Berge vil ikke kommentere personalsaker, men han erkjenner at det er mye å gjøre for de ansatte i orkesteret:

— For øyeblikket er vi naturligvis i en svært hektisk fase. Vi er inne i tredje uke på veien med ”Kilden med det rare i”, hvor vi besøker alle skolebarna i alle kommunene i Vest-Agder. Det er klart dette også er en stor belastning for musikerne, men etter hva jeg har forstått og de tilbakemeldingene jeg har fått, gir de også inntrykk av at dette er givende. For øvrig er arbeidsforholdene i orkesteret, som ellers på Kilden preget av meget høy aktivitet og intensitet. Dette er helt nødvendig for å kunne ønske publikum velkommen den 6. januar 2012, sier Berge.

Innenfor arbeidsmiljøloven

Han opplyser også at antall offentlige konserter økte fra 111 i 2009 til 248 i 2010, med en dobling av publikum fra 28.000 til 51.000 som resultat.

- Det er klart at dette har ført til høyere arbeidstempo for både musikerne og administrasjonen, men det må understrekes at dette er gjennomført innenfor gjeldende tariffavtaler og arbeidsmiljøloven, sier Berge.

Per Sigurd Sørensen er nestleder i styret i Kilden. Han kjenner ikke til at det skal være problemer i KSO.

— Dette har jeg ikke fått noen signaler om. Vi må først vite hva dette gjelder før vi eventuelt kan ta tak i det, sier Sørensen.