ET AV FIRE HOVEDVERK: "Bølger mot strand" er et av de fire hovedverkene til Inger Saltaags utstilling "Lux", som åpner i Buen kulturhus førstkommende fredag. Foto: Hanne Christine Bor
VINTERLYS: Bildet "Vannspeil" er inspirert av vinterlyset, som en tidlig morgen treffer det blanke vannspeilet. Foto: Hanne Christine Bor
LUX: Dette er utstillingens signaturbilde, Lux, signert Inger Saltaag 2012. Foto: Hanne Christine Bor
BARNDOMMENS ERINDRING: "Stille dag", hentet fra barndommens erindring om solfylte og varme dager i skjærgården. Foto: Hanne Christine Bor

Inger Saltaags "Lux" er den andre utstillingen av en trilogi laget spesielt for Buen kulturhus, der alle utstillingene har lystematikk som samlende emne.

— Jeg var mye på sjøen som barn, og mange av bildene mine er inspirert av naturopplevelser fra skjærgården i Søgne og Mandal. Det er ingen direkte gjengivelse av naturen, men bildene mine formidler opplevelsen av naturen. Jeg gir uttrykk for det jeg erindrer for det indre øyet gjennom maleriene, sier kunstneren Inger Saltaag, opprinnelig fra Mandal, men nå bosatt på Møvig.

Vannspeil

FRA UTSTILLINGEN: Øverst "Komposisjon i landskap med rødt" og nederst "Gul komposisjon i landskap". Foto: Hanne Christine Bor

Inspirasjonskilden til utstillingen er blant annet hentet fra lysets og solens møte med vannnspeilet.— Jeg erindrer solfylte og varme dager fra barndommen, og i mitt indre erindringsbilde tenker jeg ofte gult. Jeg har mange gule bilder, som symboliserer solens lys. Jeg leker med farger i bildene mine, det gir meg en stor frihet, sier Saltaag.

Utstillingen, som består av vel 40 oljemalerier og litografier, åpner førstkommende fredag og står til 14. oktober. "Lux" er bygget opp rundt fire hovedverk som Saltaag har arbeidet med i år.

— Det er også en stor glede for meg at min gode venn og komponist Alfred Gammelsæter fra Risør har komponert tonemaleriet "Havbilder" med utgangspunkt i samme naturopplevelser som flere av de siste bildene mine. Dette uttrykker han gjennom tangentene, og det blir urfremføring i Elvesalen under åpningen, sier Saltaag.

Barnehager

Utstillingen skjer i samarbeid med Mandal kommune, Buen kulturhus og Mandal Kunstforening. Det er kunsthistoriker Svein Thorud som kuraterer utstillingen, og som står for katalogteksten. Mandal Kunstforening er svært glade for å kunne stille ut arbeider av Inger Saltaag.

Torborg Bækholt. Foto: Hanne Christine Bor

— Vi jobber med formidling, og vi ønsker å dele denne utstillingen med flest mulig. Denne gangen har vi blant annet invitert kommunens barnehager til å komme, og 200 barn har allerede meldt seg på, sier leder av Mandal Kunstforening, Torborg Bækholt .Hun viser til utstillingens signaturbilde "Lux", som er laget spesielt til denne utstillingen.

— Det er stor og klassisk kunst. På mange måter er maleriet bygget opp over samme skjema som en barnetegning, med sol, en strek midt i bildet og hav. De fargeglade bildene til Saltaag appellerer stort til barna, sier Bækholt.

Kultursjef i Mandal, Alfred Solgaard, smiler fra øre til øre over den kommende utstillingen.

— Det er en eksplosjon av farger. Man blir oppstemt av disse bildene, sier han.