KRISTIANSAND: Utstillingen vandrer tradisjonelt mellom Aust— og Vest-Agder og Telemark hvert år, men nå har styret bestemt seg for å prøve ut noe nytt.

— Annethvert år vil kun et av fylkene få utstillingen mens den vil vandre som vanlig de øvrige årene. Forslaget kom fra kunstnerne i styret og vi tror dette vil fjerne en del begrensninger som dukker opp når utstillingen skal settes opp på tre forskjellige steder, sier utstillingskoordinator for Sørlandsutstillingen Grethe Hald.

Ny søknadsfrist

Første fylke ut er Telemark, og utstillingen vil her bli satt opp i nye Spriten kunsthall i slutten av august 2013 og bli værende der i seks uker. Dette fører også til endret søknadsfrist for kunstnerne som ønsker å sende inn søknad. Den nye fristen blir første uka i februar. På grunn av at Sørlandsutstillingen også ønsker å involvere fylkene som ikke får utstillingen til neste år, tilbys Vest-Agder og Aust-Agder en mindre visning av fjorårets reiseprisvinner Marthe Elise Stramrud.

— Den nye ordningen skal ikke gjøre det vanskeligere å bli tatt opp. Alle innsendte verk juryeres på samme måte som før, men det vil også være mulighet for å sende inn forslag som er mer stedsspesifikke og tilpasset lokalene som utstillingen vises i. Disse søknadene vil bli vurdert for seg, sier Hald.

Stikkordet er sted

Hun sier også at alle de fem landsdelsutstillingene i Norge har prøvd ut forskjellige løsninger for å skape en best mulig utstilling.

Mer stedsspesifikke søknader kan blant annet være kunstverk tilpasset inne- og uterom i Spriten kunsthall. Juryen har i tillegg i år tatt et grep i forhold til kurateringen av utstillingen med å sette "det stedsbestemte" som en fellesnevner. Men Hald understreker at kunstnerne står fritt til å tolke dette som de ønsker.

Hvert år mottar Sørlandsutstillingen nesten 200 søknader fra kunstnere som ønsker å bli bedømt av en profesjonell jury. De innsendte verkene går gjennom to juryeringsrunder før cirka 30 verk tas ut til å være med i utstillingen.