Om få timer går de syv første artistene i årets Melodi Grand Prix på scenen i hangaren til NATOs overvåkingsfly AWACS på Ørland flystasjon. De to beste går rett til finalen i Oslo Spektrum 12. februar, nummer tre og fire får en ny mulighet i Sistesjansen i Sarpsborg.

Og kveldens store favoritt er Mandalsartisten Helen Bøksle (29). Både Aftenpostens musikkanmelder Robert Hoftun Gjestad og oddsselskapene Bet265, Betsson og Centrebet mener 29-åringen stemmes rett til finalen med låten «Vardlokk».

Klapping.

– Jeg er både stolt og litt skremt av det favorittstempelet, og velger derfor ikke å fokusere så mye på det. Det er i kveld slaget skal stå. Samtidig kommer jeg fra en familie hvor vi ikke tar så lett av. Jeg har lært at jeg skal synge fordi jeg har lyst, ikke for klappens skyld, sier hun.

Med fire CD-utgivelser i ryggen, hvorav fjorårets juleplate ”Det hev ei rose sprunge” solgte til Platina (48.000 solgte), er hun allerede en erfaren artist. Foruten å ha turnert over store deler av verden står hun også bak musikken på spillsuksessen Age of Conan.

Men alt foregår på norsk, også i Grand Prix-sirkuset. Akkurat det at det er lenge siden en norskspråklig låt har vunnet MGP, bekymrer henne ikke det minste.

På tide.

— Da er det i så fall på tide. Jeg er stolt av å synge på norsk. Jeg har opptrådt i Afrika, India, Kina og USA, og selv om jeg synger på norsk så synger publikum med. De skjønner intensiteten og tonespråket i musikken.

Kveldens delfinalelåt «Vardlokk» har hun selv skrevet sammen med Cecilie Larsen, Sindre Hotvedt og Knut Avenstroup Haugen, og er spesialskrevet for MGP.

Trofast.

– MGP er en stor døråpner for å gjøre musikken min kjent ut til folket. Jeg har opparbeidet et trofast publikum gjennom de ti siste årene, men TV er et sterkt medium. Så dette er noe folk vil huske, sier hun.

Litt av forklaringen på hennes favorittstempel skyldes folkemusikken hun representerer, noe også Aftenpostens Robert Hoftun Gjestad kommenterte.

Et sikkert vinnertriks i norsk MGP er å lene seg langt inn i folkemusikkens lydlandskap , skriver han om Bøksles låt.

Samtidig kan historien fortelle at både Rolf Løvland, Christine Gulbrandsen og Alexander Rybak alle nådde helt til topps med folkemusikkinspirert musikk.

Signatur.

– Folkemusikken er på mange måter vårt lands signatur, og jeg liker veldig godt at også andre land viser frem til historie gjennom musikken. For meg er det helt naturlig å være tro til den musikken jeg driver med, det ville blitt helt feil hvis jeg skulle fremført mainstream pop, sier Bøksle.

Dagene på Ørlandet har væt hektiske og morsomme for 29-åringen. Fredag var hun sammen med Aftenposten på tur med redningsskvadronens Sea King Helikopter, på en tur fra Ørland til Værnes og tilbake, samt innlagte redningsøvelser.

— Det var virkelig en stor opplevelse. Dette var helt magisk, sier hun.

Helene Bøksli høyt hevet over trøndelagskysten. I bakgrunnen fartøysjef Kaaresen. FOTO: ARVE HENRIKSEN

Hva som skjer etter den finalen alle tror hun kommer til 12. februar, vet hun fortsatt ikke. Hun er allerede i studio og lager demolåter til en ny plate. I tillegg drømmer hun om å fortsette suksessen med "Elverhøy".

Det er hennes årlige konsertforestilling i Ravnedalen, den vakre hagedalen utenfor Kristiansand. Med 5000 tilskuere til stede har disse konsertene vært en stor suksess og sakte, men sikkert opparbeidet seg til å bli en institusjon i kulturlivet på Sørlandet.

Kjempesjansen.

Forestillingen ble realisert mye takket være de 93.000 hun fikk for sin fjerdeplass i Kjempesjansen i 2003. — Jeg føler jeg har god tid og ønsker ikke å rusje den nye platen. Men jeg har lyst til å fortsette med Elverhøy, og kanskje lete etter andre hemmelighetsfulle hager som jeg kan sette opp forestillingen, sier Bøksle.