KRISTIANSAND: — Vi må ha god tålmodighet for å lage film, sier Knut Eivind Sandsmark (13) og Markus Rønning Tønnesen (snart 11).

De er to av 12 elever fra kulturskolen som nå innvier Filmverkstedet som åpnet etter nyttår på Samsen. Verkstedet, der man blant annet kan lage kulisser, låne filmutstyr og redigere, har allerede stor pågang fra filminteresserte barn og unge.

— Hva er det som er gøy ved å være her?

— Det er morsomt å tegne, ta bilder og få ting til å bevege seg, svarer Knut Eivind, som beveger tegnede figurer på et ark mens Markus tar bilder etter hver flytting.

Barna, som hovedsaklig er fra kurset «Visuell kunst» på Kulturskolen, lager videokulisser til Agder Teater og Symfoniorkesterets musikkverk Tors Hammer. Den går av stabelen i midten av mars i Gimlehallen.

Får gjøre alt selv

Prosjektleder for Filmverkstedet, Trond Arntzen, er godt fornøyd med tiltaket så langt.

— Her er det åpent for alle. Målet er å fange opp alle som er ikke-profesjonelle og vil drive med film, sier Arntzen.

På verkstedet kan barn og unge gjøre hele filmprosessen selv, fra idé til ferdig produkt. Prosjektlederen forteller at folk bruker filmverkstedet stort sett hele tiden.

— Vi kommer til å starte kurs i for eksempel filmteknikk her etter hvert. Alt etter behov, sier han.

Ettminuttsfilm ny trend

Verkstedoppstarten blir markert med kortfilmkonkurransen 1-minutt.

  • Ettminuttsfilmer er et fenomen som blir mer og mer populært. Det dukker stadig opp nye konkurranser i denne sjangeren. Vi kastet oss på bølgen, forteller Arntzen.

Han forteller at fordelen med 60 sekunders filmlengde er at folk føler det er noe de kan fikse.

— Lengden er overkommelig, men samtidig krever den at historien er god, sier han.

Fristen for levering til konkurransen er i slutten av februar, og alle bidrag blir fortløpende lagt ut på http://www.1minutt.no. Vinnerfilmen vises på Barnefilmfestivalen, mens alle får hjelp til å distribuere filmene sine til andre konkurranser.