KRISTIANSAND: Det er en spesielt sterk historie som fortelles i filmen Hotel Rwanda som har norgespremiere fredag.

Skuespilleren Don Cheadle var nominert til Oscar-pris for sin hovedrolle i filmen som er basert på virkelige hendelser i tiden under folkemordet i Rwanda for 10 år siden. Han spiller en hotelldirektør i Kigali som greide å redde mer enn 1200 mennesker fra den sikre død.

Filmkritikeren Kjetil Lismoen i Morgenbladet har tidligere omtalt denne filmen, og mente at Don Cheadle tolker rollen med en suveren nyansert kontroll og tilbakeholdenhet. Videre skrev han: «Med en annen skuespiller kunne rollefiguren fort blitt for helgenaktig, eller en oppvisning i «grace under pressure». Men Cheadles fremstilling av heroisme gjenspeiler en oppfinnsomhet fremprovosert av frykt, og ikke som resultatet av et nobelt syn på menneskeheten. Heller ikke «Hotel Rwanda» er fri for replikker der rollefigurene viser en klarsynthet om begivenhetene de neppe kunne fremvist i virkeligheten. Men de menneskelige dilemmaene i filmen er overbevisende nok til å holde oss naglet til kinosetene og ta filmen for hva den er: En nervepirrende underholdningsfilm som vi lar slippe unna med dens forenklinger og snarveier.»

Den andre nykommeren på Fønix er komedien Livet under vann med Steve Zissou. Det er en historie om en havforsker som har sett sine beste dager, men som stadig vil ha både kjærlighet sånn rent generelt og ikke minst hevn over jaguarhaien som spiste hans mangeårige partner. Sammen med en spesielt sammensatt gruppe dykker han under havflaten igjen. Et stjernelag fra Hollywood medvirker i filmen, både Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett og Angelica Huston.

DVD-TIPS

Så er endelig en av fjorårets store norske suksesser klar for dvd-markedet. Aksel Hennie skrev både manus, hadde regi og spilte hovedrollen i Uno. Fædrelandsvennens Knut Holt ga terningkast 5 til denne filmen som utspilles i et nådeløst bodybuilder-miljø i dagens Oslo. Holt skrev: «Men egentlig kunne miljøet ha vært nesten hva som helst. Filmen tar nemlig opp allmenngyldige konflikter og problemer som å ta ansvar, å befri seg fra en mental tvangstrøye og starte forfra. Regien er uoriginal, men filmen overlever med styrke gjennom sin rene og ærlige behandling av emnene.»

En norsk film fra 1996 kommer også på dvd. Jakten på nyresteinen er historien om en gutt som blir ekstremt forminsket, slik at han kan ta seg inn i bestefarens kropp for å ødelegge den nyresteinen som gjør så vondt. I sin anmeldelse spådde Holt at dette ville bli en storsuksess «i kraft av sin smidige kombinasjon av ekstravagant lekelyst med design, kostymer og digitale effekter og lun menneskelighet, det hele i en fantasihistorie der vennskap og kjærlighet utlegges som nettopp dét det er: En stor positivitet som bokstavelig talt må vannes.»

For øvrig kan man nå ta med seg hjem to amerikanske thrillere, Man on Fire med Denzel Washington (terningkast 3) samt Collateral der Tom Cruise spiller leiemorder (terningkast 4). Her medvirker også Jamie Foxx som forleden fikk Oscar for sin rolle som Ray Charles.