RISØR: — Det er første gang vi spiller på Trebåtfestivalen, og det ser jeg frem til. Båt er en lidenskap for meg, og da er jo festivalen i Risør et bra sted å holde konsert, sier Rolf Løvland på telefon fra Oslo.

Sammen med den irske fiolinisten Fionnuala Sherry kommer komponisten til Risør Trebåtfestival lørdag. Med seg på scenen har de musikerne Bjørn Ole Rasch (keyboard), Saoirse (vokal/irsk harpe), Per Elias Drabløs (bassgitar), Rolf Kristiansen (gitar), Ottar Nesje (trommer) og Hans Fredrik Jakobsen (fløyter).

Fyrverkeri

Løvland ønsker å gi publikum en stemningsfull konsert i sommerkvelden, eller rettere sagt; Et fyrverkeri av en konsert.

— Jeg har hørt at det skal sendes opp fyrverkeri etter at vi er ferdig, men det hadde vært moro å kombinere oppskytingen med musikk. Vi får se hva vi får til, sier Løvland.

Musikeren fra Kristiansand reiser verden rundt med Secret Garden. Så langt i år har turen gått til USA, Australia og Asia. Nå står Europa for tur med hovedvekt på Norge. På lørdag får Risør besøk, og i september og oktober spiller Secret Garden i Lyngdal, Arendal, Søgne og Kvinesdal.

Det å spille konserter i gamlelandet, spesielt på Sørlandet, setter Løvland stor pris på.

— Alle steder vi spiller har sitt særpreg, men det å spille i Norge, spesielt på Sørlandet, betyr mye for meg. Det er jo «hjem». Samtidig er det en fin anledning til å presentere musikken vår for det norske publikummet.

På lørdagens konsert får festivalpublikummet høre sanger fra hele karrieren til Secret Garden. De er det blitt en del av etter det internasjonale gjennombruddet i 1995, da Løvland og Sherry vant Melodi Grand Prix med sangen «Nocturne». Etter dette har fem studioalbum sett dagens lys, lansert i over 80 land. Til sammen har de solgt over fire millioner plater på verdensbasis.

Tegnefilm

I tillegg til hektisk turnévirksomhet jobber han også med temamusikken til en ny japansk tegnefilm med tittelen «In the stormy nights». Filmen er basert på et kjent japansk folkeeventyr. Det hersker liten tvil om at Rolf Løvland har nok å henge fingrene i.

  • Jeg har et halvt reiseliv og et halvt hjemmeliv. Det gjelder å finne den riktige balansen, forklarer Løvland.

Et hvert hode med anlegg for enkel matte vil kunne regne seg frem til at 2005 betyr ti års eksistens for Secret Garden. Jubileet ofrer ikke Løvland mange tanker.

— Det er unaturlig for meg å se tilbake i tid, men de konsertene vi skal holde fremover er for så vidt et musikalsk tilbakeblikk.

Selv om jubileet feires med måtehold, er det liten tvil om at de siste ti årene har betydd mye.

— For ti år siden hadde jeg et ønske om å stå på scenen med min egen musikk, ikke bare være en bakmann. Secret Garden har vært virkeliggjøringen av en drøm som har gått mye lenger enn det jeg trodde var mulig, sier Løvland.