Treffende nok var det på hans MTV-fest i Miami at rapmogulen Suge Knight ble skutt i helgen. I alle fall ifølge amerikanske Time Magazine, som rangerer ham som eneste musiker blant de 100 som «former våre liv», og har ham på omslaget av siste nummer. Bakgrunnen er fjorårets debutalbum «The College Dropout», som uten kulehull, avkledde damer og generell bling bling solgte over tre millioner eksemplarer utelukkende på grunn av musikken.

Nå følger Kanye West opp med «Late Registration», og ting er stort sett slik de var sist. Produsenten West er fortsatt den mest populære i klassen, og får glatt med seg gjester som Common, The Game, Brandy, Jay-Z, Nas og John Legend. Låtskriveren West er også den smarteste i klassen, bruker velkjente samples fra soul-, funk— og James Bond-historien, men får selvfølgelig melodiene til å høres ut som noe nytt. Tekstforfatteren og rapperen West er også høyst interessant, med sine tydelige statements om religion, kjærlighet, utdanning og generell dannelse.

Utviklingen er at musikken tar enda noen flere steg bort fra den rene beat-baserte hip hopen (for det, sjekk ut Commons West-produserte album «Be») og mot et bredere og musikalsk langt mildere lydbilde. West sliter litt med å holde spenningen i 70 minutter, men «Late Registration» blir likevel pensum i høst. ROBERT HOFTUN GJESTAD

Inn på pensum

KANYE WEST

Late Registration

(Roc-A-Fella/Universal)