FAMILIEN: Dette bildet er tatt på 1960-tallet av familien Egner, tatt på brygge på Gismerøya. F.v. Thorbjørn, kona Annie, døtrene Marit og Turi, sønnen Harald, mandalitten Arne Lunde og sønnen Bjørn. Foto: privat
FISKET: Thorbjørn Egner benyttet seg så visst av friluftslivet på Sørlandet - her på fiske utenfor Kleven. Foto: privat

MANDAL: – Helt fra midt av 1950-tallet gikk turen sørover, til Mandal og Gismerøya. Vi dro med kystruten som endte opp på Kleven. Det var mitt barndomsrike, sier sønnen Harald Egner (67).

Torsdag jobbet han iherdig med å ordne til utstillingen i Postgården i gågata i Mandal. Veggene ble dekket av skisser og tegninger laget av den folkekjære forfatteren som har preget flere generasjoner barn. Her er sanger og bøker, preget av oppholdene i byen. Særlig boken "Hav og hei" fra 1964 er tatt direkte fra Mandal.

– Far intervjuet blant andre en los, kalt bestefar los, og som er brukt i boken, forteller Egner.

SØNN AV SIN FAR: Harald Egner brukte torsdagen til å blant annet henge opp sine fars tegninger på veggen i Postgården. Dette er et motiv fra Gismerøya mot Kleven. Foto: Jarle R. Martinsen

I starten leide familien et fraflyttet hus på Gismerøya om sommeren. Huset var eid av familien Lunde som bodde på landsiden. Gjennom brødrene i den familien fikk Harald Egner og hans tre søsken inngående kunnskap om sjølivet.– Det var fantastiske sommere som har preget meg siden, forteller han.

Kjøpte eiendommen

I 1967 kjøpte så faren den omstridte eiendommen på Gismerøya der det etter hvert kom tre hytter og ei sjøbu. Raskt ble det et press på øya av industri. I dag er det kun Egners tomt igjen av fritidsbebyggelse. Onsdag kom meldingen fra kommunens planutvalg at de ikke vil røre eiendommen.

– Det var en god melding å få, smiler Egner. Han deler den ene hytta sammen med sin søster.

Tidløse tekster

Fortsatt betyr Thorbjørn Egner mye for barn. – Det er helt fantastisk at tekster skrevet for 50-60 år siden er gjort tidløse. Og at uttrykk som "gjort er gjort, spist er spist" er i allmenntalen i Norge, sier han.

Egner er helt klar på at Dyreparkens attraksjon i Kardemomme by gjør at faren lever videre i barns sinn. Snart skal også en egen avdeling av Hakkebakkeskogen komme i Dyreparken. – Det er veldig smigrende, sier Egner.

Tilgjengelig

Selv vil han ikke si det var noe spesielt å vokse opp med en slik far, bortsett fra at han var veldig tilgjengelig ettersom han jobbet hjemme.

– Vi visste jo ikke annet, så for oss var han jo en helt normal far. Han testet nok ut sanger og tekster på oss for å se reaksjonen, men ellers merket vi ikke så mye til hans arbeid, forteller Egner.

Utstillingen åpner fredag klokka 12 og varer til 13. august.