KOMMER: Agnes Ravatn Foto: Scanpix
KOMMER: Pål Angelskår Foto: Scanpix

ARENDAL: Nå er det klart hvilke 13 forfattere og poeter som kommer til øya i sommer. Tomas Espedal, Agnes Ravatn, Joakim Kjørsvik og Pål Angelskår er blant forfatterne på programmet. Men i år kommer ingen lokale forfattere til å stå på Litteraturscenen.

— Hovefestivalen er en nasjonal begivenhet, og vi har hele Norge å boltre oss på når det gjelder å invitere forfattere. I år ble det ingen lokale forfattere. Vi har vært i kontakt med flere i Kristiansand, men de hadde ikke anledning, sier ansvarlig for kulturprogrammet, Kari Skippervold.

Tirsdag kommer Tomas Espedal, forfatteren som hisset på seg blant andre Anne B. Ragde, da han uttalte at bestselgerne statistisk sett er de dårligste bøkene. Tidligere har han sagt dette: «Hvis mine lesere bare var femti år gamle damer, hadde jeg sluttet å skrive på dagen». Hans siste bok heter "Imot naturen", og kom ut i fjor.

Samme dag kommer også forfatterne Didrik Mortis Hallstrøm og Agnes Ravatn.

— Jeg falt pladask for Espedals bøker. Og da jeg leste debutant Didrik Mortis Hallstrøms bok "Du er ikke død før jeg slutter å elske deg" i høst, hoppet jeg rundt av glede, sier Skippervold.

Onsdag er det miljødag på Hove, med debatter og intervjuer på Litteraturscenen. Torsdag kommer forfatterne Mariann Enge, Bjørn Ivar Fyksen, Henrik Pask, Synnøve G. Wetten og Joakim Kjørsvik, som alle er med i den skjønnlitterære antologien fra Kolon forlag, "Gruppe 12".

Fredag kommer Pål Angelskår, Gine C. Pedersen, Harald Frøysa, Naja Søtje og Rannveig Revhaug. Angelskår er best kjent som vokalist i Minor Majority. Han debuterte med diktsamlingen "I sommer skal jeg gifte meg med Cecilie" i høst.

I tillegg til musikk og litteratur blir det også kino og kunstinnslag.

— Vi har både kunstprogram, litteratur, kino, eget teater på Hove – kunst i alle former står sentralt for oss. Det er på sin plass å ha en scene for tekst også. Litteraturscenen har kommet for å bli, sier Skippervold.

En ny litteraturscene ble lansert på Hovefestivalen i 2010. Da kom forfattere som Knut Nærum, Esben Esther Pirelli Benestad, Kjetil S. Østli, Bertrand Besigye, Tore Renberg og Håvard Rem. I fjor besøkte blant andre Marie Amelie, Einar Gelius og Erlend Loe festivalen.