underthedam_011_2.jpg Foto: Kristin Ellefsen
underthedam_013_2.jpg Foto: Kristin Ellefsen
underthedam_012_2.jpg Foto: Kristin Ellefsen
Under demningen: Konserten "A Night Under the Dam" spilles i spektakulære omgivelser. Her er Myrull på scenen torsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen
UTSIKT: Slik ser festivalområdet ut fra toppen av demningen. Foto: Kristin Ellefsen
SUPPEANSVARLIG: Annie Tollefsen og Svein Gunnar Bortelid serverer suppe og kaffe. Foto: Kristin Ellefsen
underthedam_003.jpg Foto: Kristin Ellefsen
underthedam_002.jpg Foto: Kristin Ellefsen
UTSOLGT: 600 mennesker fikk med seg "A Night Under the Dam". Foto: Kristin Ellefsen

ÅSERAL: Det er mange festivaler på Sørlandet denne sommeren. For mange, vil noen hevde. Da er det nødvendig å ha noe som er annerledes. Noe som gir identitet. Eikerapen har nettopp det. De har en scene som ingen andre har. På fjellet, under en demning, langt unna noe som ligner sivilisasjon. Der kan man oppleve Eikerapens identitet. En eksklusiv konsert, med plass bare til 600 mennesker, i motsetning til festivalens øvrige konserter som kan trekke tusenvis.

Veteran

Torsdag kveld fikk rockeprest og viseveteran Bjørn Eidsvåg spille hovedrollen ”under the dam”. Eidsvåg har spilt på seg et renommé som en av Norges mest pålitelige låtskrivere. Rogalendingen har vært artist i over 40 år, og det er 36 år siden han ga ut sin første plate.

Flekkefjord-bandet Myrull åpnet imidlertid ballet, og fikk æren av å spille inn Eikerapen Roots Festival 2012. Duoen, som platedebuterte i fjor, har ambisjoner om å gi liv til visesjangeren. Det gjør de ved å inkorporere jazz, blues, rock og folkemusikk i låtene sine. Torsdag hadde Vidar Arntsen og Rebecca Reimers utvidet duoen sin med band.

Festivalsjef Glenn Håland Foto: Kristin Ellefsen

Unikt

Den ene tingen festivalarrangører ikke kan gjøre noe som helst med, er den ene tingen som kanskje har størst innflytelse på publikumstallene. Javisst, været. Ingenting er kjedeligere å snakke om, ingenting er kjedeligere å skrive om, men folk er utvilsomt opptatt av det. Og da er ikke flomvarsel for Agder på festivalens første dag særlig gode nyheter for den ferske festivalsjefen Glenn Håland. Regnet kom tidlig, og etter hvert kom det ganske intenst.

— Det er synd at det regner, men jeg vet at musikken blir bra uansett. De som kan kle seg får store opplevelser, sier Håland til Fædrelandsvennen. Han mener naturligvis at "A Night Under the Dam" er noe helt spesielt.

— Det at man er så mange kilometer fra folk og fastboende er tøft, stemningen blir som å være på fjelltur. Og kombinasjonen med et byggverk fra 1920/30-tallet og en moderne lyssatt scene gir en unik greie, sier han.

Alltid regn

600 mennesker hadde kjøpt billett til damkonserten. Det betyr utsolgt. Og de som kom var sannsynligvis forberedt på været. Det regner nemlig stort sett alltid på Eikerapens første dag. Men i såpass spektakulære omgivelser kan man leve med det.

SUPPEANSVARLIG: Annie Tollefsen og Svein Gunnar Bortelid serverer suppe og kaffe. Foto: Kristin Ellefsen

Også de frivillige var ved godt mot på festivalområdet. Suppeansvarlig Annie Tollefsen kunne fortelle at det gikk med 140 liter suppe og syv kilo kaffe til publikum. Det burde varme noe i det dårlige været.

Fredag tas festivalepublikummet ned fra dammen og til hovedscenen på Eikerapen-sletta, til teltet, låven og Ellings hage. Da spiler Hellbillies og Jan Eggum, det samme gjør Stein Roger Sordal og Pål Rake. Til helgen kommer blant andre Vestlandsfanden, Jonas Alaska, Wendel Adkins, Bjørn Berge og Andrea Rice.

UTSOLGT: 600 mennesker fikk med seg "A Night Under the Dam". Foto: Kristin Ellefsen