ARENDAL: Det oppsiktsvekkende skjedde rett før slutt under bestillingsverket "Etterskjelv" på årets Canal Street. Christianssand String Swing Ensemble hadde noen minutter tidligere offentliggjort at de ikke lenger vil ha noen begrensninger. Derfor fjerner de "string swing" fra navnet sitt, og heter heretter kun Christianssand Ensemble. Så hyllet de Kristiansand i en av de nye låtene og fikk publikum til å gjøre det samme. Med allsang. I Arendal.

— Det var spesielt å fremføre den i Arendal, men det gikk over all forventning. Hårene reiste seg over hele kroppen. Det var overveldende. Publikum laget god stemning og vi er veldig takknemlige for det, sier ensemblets vokalist Miguel Emilio D. Steinsland til Fædrelandsvennen.

Vennskapelig

At et band med tilhørighet til Kristiansand sto bak bestillingsverket til Canal Street i Arendal, var et interessant utgangspunkt. Spesielt for gutta i bandet.

— Det var stor spenning knyttet til det for vår del. Men vi ble tatt veldig godt i mot, og det roet nervene våre. Det er fint at det kan være en så fin og vennskapelig tone mellom to rivaliserende byer. Det er tydelig at Arendal har en bit av Kristiansand i sitt hjerte. Og nå har vi en bit av Arendal i våre hjerter også, sier Steinsland.

At bandet nå har skiftet navn, har vært en lang prosess. Bassist Eirik Are Oanæs Andersen forteller at ensemblet var delt i synet på om de ville være tjent med en endring. Til slutt, etter intens lobbyvirksomhet fra tilhengerne, endte man på fem mot en. Og Andersen innrømmer at han var blant de som ønsket å fjerne string swing-begrepet.

— Jeg følte at navnet begrenset uttrykket vårt, og jeg ønsker ingen begrensninger. Vi vil ha en tydelig signatur og identitet, men jeg tenker at "string swing" er noe folk forbinder med et spesielt uttrykk. Jeg tror dette navnet høres mindre radikalt ut for de som skal høre oss for første gang, sier han. Og har i bakhodet at bandet nå ønsker å nå ut til et bredere publikum.

— Vi har jobbet veldig hardt med "Etterskjelv". Derfor er det utrolig godt at det gikk så bra i Arendal. Vi stiller oss stadig spørsmålet hvorfor vi ikke har gjort dette før. Planen nå er å få det ut på plate, og forhåpentligvis videre ut på radio. Det er det som er drømmen vår, sier bassisten.

Sterk tilhørighet

På Canal Street varte verket over halvannen time, og bandet har vært inne på tanken om å lage et dobbeltalbum. Nå ligger det imidlertid an til at sekstetten velger ut det beste, og gir det ut som enkeltplate. Og skal vi tro anmeldelsene fra Arendal, vil alt ligge til rette for et ekstraordinært album.

Bassist Andersen konstaterer at Bjørn Ole Raschs studio i Kongshavn er et naturlig valg når de skal forevige de nye sangene på plate.

— Det er et studio som passer veldig fint for vårt akustiske uttrykk. Vi spilte inn vårt forrige album der, og det låt utrolig bra. Dessuten er det jo på Sørlandet, som vi alle føler sterk tilhørighet til.

- Men du er jo bergenser, Andersen?

— Ikke prøv deg. Jeg har tilbrakt hver sommer på Stangenes siden jeg var tre år gammel, sier han.

Og da er det vel greit.