MED KRIGSHISTORIE I NEVENE: Stein Roger Sordal har laget en hel utstilling inspirert av Alan Turings arbeid med dekryptering av nazikoder under andre verdenskrig. Foto: Torstein Øen
BEGEISTRET: Kai Erland og Gro Kvanvig ved Arkivet synes det er spennende at Sordal velger å videreformidle viktig krigshistorie gjennom kunst i deres lokaler. 3. mai åpner de dørene til "Enigma Sessions" for publikum. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND: — Grunnlaget for denne utstillingen er å belyse arbeidet Alan Turing og gruppa av matematikere ved Bletchley park gjorde med knekking av Nazi-Tysklands enigma-koder under andre verdenskrig. Jeg ønsker gjerne at folk skal vite mer om dette enn de gjør i dag. Selv fattet jeg interesse for Turing da jeg leste en bok om etterretning skrevet av Winston Churchill for noen år siden, sier Stein Roger Sordal.

Fasinerende historie

— Så stor var interessen for britens arbeid med å dekryptere nazikoder, og dermed hindre senking av de alliertes fartøy på Atlanterhavet, at det ga inspirasjon til å lage et eget kunstprosjekt.

— Hele historien om Turing er jo nesten litt for god til å være sann og utrolig fasinerende. Arbeidet han og matematikerne i Bletchley park gjorde, var virkelig med på å snu hele krigen, og han blir også sett på som "datamaskinens far" etter at han produserte dekrypteringsmaskinen, "Bombe". I tillegg var han homofil, og det kunne man jo ikke være på den tida. Han ble fratatt sin sikkerhetsklarering og satt på østrogen-injeksjoner som straff. Dette endte til slutt opp med at han ble deprimert og tok sitt eget liv ved å spise et eple innsatt med cyanid i 1954, forteller Sordal.

Trykk, olje og akryl

I bildene til "Enigma Sessions" har han prøvd å få med litt av alle bitene i denne svært spesielle historien. Han har brukt kart og koder fra spesifikke operasjoner trykket på store lerreter som utgangspunkt, og deretter brukt olje- og akrylmaling til å skape et uttrykk som både forteller noe om Turings arbeid og om hans historie og person.

Stein Roger Sordal er nok mest kjent som musiker i Kristiansand, men det er langt fra det eneste 33-åringen driver med. Kunsten har han hatt med seg lenge.

— Å lage musikk er en veldig voldsom prosess for meg, hvor en akkord gjerne representerer ti nye ideer, og hvor jeg alltid må prøve ut alle ideene med en gang. Men når jeg maler, får jeg en helt annen ro på meg. Jeg starter med en bit og jobber med den samme biten til den er ferdig. Foreløpig har jeg for mye musikk i meg og for mange låter å skrive til at jeg kan drive som billedkunstner på heltid, men jeg ser ikke bort fra at jeg en gang i livet kunne tenke meg å gjøre det, forteller han.

Travel tid

For tiden er det lite fritid i Sordal-huset på Grim. Med en utstilling, en nysluppet plate, en rekke spillejobber og to band i studio, går det unna i høyt tempo både natt og dag for tobarnsfaren.

— Jeg føler vel av og til at jeg har tatt meg litt vann over hodet, og har til tider fryktelig dårlig samvittighet overfor familien. Likevel er dette noe jeg føler jeg må gjøre nå og ikke senere, sier Sordal.

Arkivet begeistret

Å stille ut på Arkivet ble et naturlig valg. Der møtte han også stor forståelse og interesse fra Kai Erland og Gro Kvanvig. Sordal.

— Vi gleder oss enormt til denne utstillingen, og det blir et spesielt kjærkomment innslag på Krigsseilernes dag. Utstillingen handler om den store historien om kodeknekking, som det også ble jobbet med i mindre format her i Agder. Det er spennende at han har fattet interesse for denne historien og løst det på en kunstnerisk måte, sier Erland og Kvanvig.

Alan Turings skjebne

alan turing.jpg

Sordals kunstverk er inspirert av den britiske matematikeren Alan Turing og hans arbeid under andre verdenskrig. Turing jobbet med å dekryptere tyske enigma-koder som ble brukt av blant andre tyske ubåter til å senke de alliertes fartøyer i Atlanterhavet.

Fartøyene var lastet med ammunisjon, mat og drivstoff, og var avgjørende for at britene skulle kunne ta opp kampen mot Nazi-Tyskland.

Turing og hans team jobbet dag og natt for å dekryptere koder, og matematikeren produserte en liten datamaskin som ble kalt "Bombe". Denne ble brukt og oppgradert under hele andre verdenskrig, og over to hundre maskiner var i bruk på det meste. Maskinens oppgave var å knekke enigma-koder.

Historikere over hele verden er enige om at Turings arbeid var med på å forkorte krigen og dermed spare hundretusener, om ikke mer, av liv.

I 1952 sto Turing fram som homofil og ble straks fratatt sikkerhetsklareringen i sitt arbeid. Han ble satt på en "kur" som innebar tvungne østrogen-injeksjoner. I 1954 tok Turing sitt eget liv.