KRISTIANSAND: Sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt deltar H.K.H. Kronprins Haakon onsdag 13. juni på åpningen av den 35. Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Det er kjempestas, og en gledelig nyhet , sier Anita Svingen, daglig leder i Kortfilmfestivalen til Fædrelandsvennen.

Kronprinsen skal reise videre samme dag, og får derfor bare med seg åpningsprogrammet på festivalen. Svingen er likevel begeistret for at festivalen prioriteres på Kronprinsens program.

Det er en hyggelig bekreftelse på at vi fortsatt er en av de viktigste festivalene i Norge. Og det er hyggelig at han kommer når det er jubileumsår for oss. Dette er det 25. året vi er i Grimstad, og den 35. festivalen totalt , sier Svingen.

De første årene ble festivalen arrangert i Røros og i Trondheim, før den fant sin base på sørlandskysten.

Stor spredning

Festivalen arrangeres i år fra 13. til 17. juni. 379 norske filmer var påmeldt, men to forhåndsjuryer har satt sammen et konkurranseprogram bestående av 82 norske kortfilmer, musikkvideoer og dokumentarer. I tillegg kommer de internasjonale bidragene.

Kortfilmfestivalen har fått inn filmer fra hele landet; den geografiske spredningen er overraskende stor. Men det er viktig å huske at vi er en internasjonal festival med filmer og gjester fra hele verden , sier Torunn Nyen, kunstnerisk leder og medlem av forhåndsjuryen, i en pressemelding.

Temaene i filmene varierer, men mange av dem har barn i hovedrollene. Nyen sier det ikke er ensbetydende med at filmene er ment for et barnepublikum.

En fellesnevner er at barna i disse filmene sjeldent oppfører seg pent, og vi får oppleve alt fra barn som ramper seg litt til å oppføre seg helt bestialsk. Filmene viser barn som fascineres av mørket og fortrolles av blod. Andre temaer er samlivsproblemer, dop og ensomhet. Ingen av filmene skildrer 22. juli direkte, men flere av de påmeldte filmene beskriver tiden etterpå , sier Nyen.

Både debutanter og etablerte

Det er både debutanter og etablerte filmskapere som deltar i konkurransen, og flere sørlendinger er nominert. Totalt skal det deles ut hele ti priser under festivalen, deriblant en nominering til The European Film Academy Short Film Award.

I kortfilmkategorien er det 51 filmer som konkurrerer om Terje Vigen-prisen og Gullstolen for beste norske kortfilm, deriblant Lars Løge og Even Hafnor med henholdsvis "Punkball" og "Det norske språk".

23 filmer er tatt ut i kategorien musikkvideo, deriblant Fred Arne Wergelands "The City" (Hanne Kolstø) og Nima Taheris "Høster" (Gabrielle). Forhåndsjuryen berømmer mangfoldet og kvaliteten blant årets innsendte musikkvideoer.

Programmet representerer mangfoldet innen norsk musikkvideo. Det er fylt med filmer som har et originalt konsept eller en god historie, utført med bunnsolid faglig og kunstnerisk kompetanse. En god musikkvideo løfter frem musikken den akkompagnerer og promoterer , sier Hilde Kjos fra Norsk filmklubbforbund og filmanmelder Aleksander Huser som har valgt ut årets musikkvideoer.

For første gang har vi også en egen jury som skal vurdere musikkvideoene, men alle navnene i juryen er ikke helt klare ennå. Men Birgitte Mandelid, Orri Jonsson og Stein Johan Grieg Halvorsen er bekreftet , sier Nyen og legger til at regissør Arild Andresen er med i juryen for norsk kortfilm.