KRISTIANSAND: — Vi er ikke tålmodige, og vi har ikke lyst til å være det heller, sier Honningbarna–vokalist Edvard Valberg, mens han forteller om bandets seneste eventyr. I London, Dublin og Edinburgh, på jakt etter nytt publikum, nye kontakter og større nettverk.

— Skal man få gjort noe, må man få fingeren ut og faktisk gjøre det, sier Valberg, og forteller at turen til de britiske øyer gikk over all forventning. 300 mennesker møtte opp på de tre konsertene, imponerende tall for et ukjent punkband fra Søgne.

— Vi har gode folk på laget. Det er det som fikk oss til Storbritannia. Og vi skal tilbake til Irland i juni, så det bygges stadig videre, sier gitarist Christoffer Trædal.

Surrealistisk

Jeg fikk et lite sjokk hver gang jeg så bort på mot trommene og innså at Anders ikke var der.

Det er nå over to måneder siden trommis Anders Eikås omkom i en bilulykke. I tillegg til å takle sorgen, måtte de unge punkrockerne drille inn en ny musiker på rekordtid. Eikås' erstatter Nils Jørgen Nilsen og Honningbarna spilte sammen for første gang under bransjetreffet Bylarm, bare to uker etter vennens bortgang. Det gjorde konserten i Oslo til noe helt ekstraordinært.

— Det var en så spesiell kveld at det kan nesten ikke sammenlignes med noe annet, sier Trædal.

— Følelsene i forkant var en miks av det verste og det beste: Det var alt det kjipe med Anders, så var det ny trommis - hadde vi overøvd? Var vi for sliten til å klare det? Samtidig gledet jeg meg til å spille for publikum igjen. Mange blandede følelser, sier gitaristen.

Følelsesladet konsert

— Det ble en voldsom kveld, samtykker Valberg.

— Både bandet og publikum var anspent. Vi hadde øvd hele dagen, hver dag, i en uke. Jeg var nervøs, men det ble en følelsesladet konsert, sier han.

Bassist Lars Emmelthun innrømmer at det var surrealistisk å stå på scenen uten Eikås.

— Jeg fikk et lite sjokk hver gang jeg så bort på mot trommene og innså at Anders ikke var der. Men sjokket har gitt seg litt nå. Det ligger i bakhodet, men vi klarer å ha det gøy igjen, sier Emmelthun.

Tar permisjon

For tiden er gutta i bandet hundre prosent studenter, og hundre prosent honningbarn. Det går ikke så bra, og nå tar de konsekvensen av det.— Det funker veldig dårlig. Det går mest ut over studiene, for det er tross alt bandet vi liker best. Derfor søker vi permisjon neste år, for å fokusere fullt og helt på Honningbarna, forteller Emmelthun.

Det kan også komme til å innebære en ny plateutgivelse. For tiden gir bandet nye låter til fansen fortløpende gjennom en abonnementstjeneste. Det betyr at kvartetten personlig sender ut ny musikk, film, bilder og annet snacks i posten til abonnentene.

— Alt er blitt veldig lite fysisk. Platesalget har gått ned, alt er streaming nå. Det tar personligheten vekk fra ting. Derfor prøver vi å innføre et mer personlig preg, sier Valberg.

Planen på sikt er å spille inn et knippe av de nye låtene på nytt, og gi ut en oppfølger til debuten "La alarmane gå" fra i fjor.

Spiller på Kick

På tross av at Honningbarna stadig utvider horisontene, er kjernefansen fortsatt på Sørlandet. Fredag har bandet en full konsert i Kristiansand for første gang på over et år. Og ifølge frontfiguren kan publikum forvente en helt annen opplevelse denne gangen.

— Vi blir jo bedre og bedre, og vi er blitt veldig mye bedre siden sist vi spilte her, sier Valberg.

— Hva må til for at en Honningbarna–konsert er vellykket?

— At publikum tar del i den, at de er med på å skape konserten og at de markerer at de er med på det som skjer. Når publikum er skikkelig engasjerte, blir vi naturligvis jævlig gira. Da tar vi det til et enda høyere nivå.

— Så "gærnere publikum, bedre konsert"?

— Ja, faktisk, sier Valberg.