SØGNE: — Dette er sløsing med rettssystemets tid. Vi har jo skrevet under forliket om å selge eiendommen samlet, sier Susanne Krag.

Hun stiller seg uforstående til at de tre søsknene hennes, Peder Krag, Haakon Krag og Maria Kielland Krag i august begjærte tvangsoppløsning av sameiet de fire har i Havbukta i Ny-Hellesund.

De fire er sammen om å eie bestefaren Vilhelm Krags tidligere eiendom. Utfallet av rettstvisten kan være avgjørende for mulighetene for at Havbukta blir et offentlig eid kultursenter, slik det den siste måneden har blitt slått til lyd for.

"Kreativ gullåre"

Men er eiendommen i praksis til salgs så lenge sameiets tvangsoppløsning samtidig behandles i rettsvesenet?

— Ja, i forliksavtalen vi underskrev i februarstår det at eiendommen skalselges samlet, sier Susanne Krag.

— Kommer det bud er vi veldig åpne for å se på det, sier Haakon Krag.

"Når det gjelder ideen om Havbukta som kultursenter er jeg i likhet med mine brødre veldig positiv til dette. Stedet er unikt, det er 52 mål med skjønnhet og poesi, og ligger på en kreativ gullåre", skriver Maria Kielland Krag i en e-post til Fædrelandsvennen.

Selv om alle parter sier seg interessert i å selge eiendommen, har tvisten likevel altså havnet i retten. Der var den også sist vinter før forliket om samlet salg kom i stand. Da var ett av stridstemaene hvorvidt den delen av eiendommen som kalles Bua skulle skilles ut fra eiendommen. Spør du nå søsknene om hvorvidt dette igjen har blitt et tema, får du ulike svar:

— Vi trakk den forrige oppløsningsbegjæringen fordi vi trodde vi var enige. Men det var vi tydeligvis ikke, og vi kan bare ikke dele eiendommen. Det er bare to meter mellom husene, sier Haakon Krag.

— Jeg snakker ikke om å dele eiendommen. Å begjære tvangsoppløsning av en eiendom som vi skriftlig har avtalt skal selges samlet er å slå inn åpne dører. Det er absurd, sier Susanne Krag.

Må søke rivetillatelse

Det var sist februar søsknene kom til forlik om å selge eiendommen samlet, etter å ha forsøkt siden 2010 å komme til enighet. Så brant Havbukta 21. mars, og salgsprosessen ble stilt i bero.

Før eiendommen kan restaureres må det imidlertid innhentes både rive- og byggetillatelse fra Søgne kommune.

"Sameiet engasjerte håndverkere som, under rettledning fra fylkeskonservatorens rådgivere, har ryddet, tømt og skadesanert bygget fra mai til august i år", skriver Maria Kielland Krag i e-posten til Fædrelandsvennen. Hun beskriver samarbeidet med fylkeskonservator og kommune som godt.

— Vi har stilt søknadsprosessen i bero til rettssaken er avgjort, men vi har også engasjert håndverkere som skal sikre bygningen for vinteren, sier Haakon Krag.