— Vi ble ganske glade da vi stakk hodet ut her i ettermiddag og fikk se hvor mange som faktisk hadde kommet, sier prosjektleder Anette Bylund. Sammen med festivalsjef Cathrine Sørensen og 58 andre idealister har hun arbeidet lange dager den siste uka for å sette opp todagersfestivalen Måkeskrik i Bendiksbukta.

Dette er andre gang Måkeskrik arrangeres, etter at den i fjor ikke trakk fullt så mange mennesker som arrangørene hadde håpet. Med Turboneger på toppen av plakaten var målsettingen å komme opp i 1000 mennesker på fredagen, men det var tydelig for alle at det var langt færre mennesker som kom. Nøyaktig hvor mange har arrangørene til denne dag ikke vært villige til å si noe om.

Senkede forventninger

At festivalen likevel arrangeres på nytt kan nok tilskrives at den fikk 100.000 kroner fra Norsk Kulturråd i vinter. Kristiansand kommune støtter den på sin side med 30.000 kroner. I februar uttalte festivalsjef Sørensen til Fædrelandsvennen at dette utgjør rundt tiendeparten av totalbudsjettet i år.

Etter fjorårets læring har ildsjelene bak festivalen i år senket forventningene betraktelig, men at de skal lage festival er det overhodet ingen tvil om:

— Vi vil være en helt annen type tilbud enn de andre festivalene. Vi har fokus på musikken og ikke på VIP-områder og slike ting, sier Bylund.

— De fleste av bandene vi har booket har alle nylig sluppet album som har fått terning fem eller seks. Vi vil lage en festival som gir en opplevelse som minner om den du kunne få på Quart. Her kan du oppdage band du ikke visste om, sier Cathrine Sørensen.

Blant bandene som kan oppdages på Måkeskrik i år er for eksempel Man the Machetes, Evan Seleven, Blackbird Raum, Riddarna, Oslo Faenskap, Gerilja og Lucky Malice. Hovednavnet lørdag er Kvelertak.

Kommer nok flere

Fredag kveld var Fædrelandsvennen på plass da Dråpe og det svenske bandet Riddarna opptrådte på to ulike scener i Bendiksbukta tidlig på kvelden. I løpet av denne timen krøp publikumstallet opp til i overkant av hundre mennesker som koste seg i sola.

— Vi tror nok det kommer flere utover kvelden, sier Bylund. Hovednavnet fredag kveld i Bendiksbukta var passende nok bandet Bendik fra Oslo.

Arrangørene forteller at de har flyttet scenen på plenen lenger opp og krympet området i forhold til i fjor. Dermed er det bedre tilpasset publikumsmengden som kan forventes å møte opp på denne typen festival.

— I fjor så vi ikke helt for oss hvor stort området egentlig var, sier Cathrine Sørensen.

Arrangørene forteller om stor velvilje hos sponsorer og samarbeidspartnere.

— Vi er en dugnadsfestival, og vi merker at det ikke er vanskelig å få hjelp til småting fra folk vi spør. Det er nok fordi vi er så små, sier Anette Bylund.

— Hvor mange må komme i år for at det skal gå i balanse?

— Vi vil ha så lite fokus som mulig på tall, sier Bylund.