INTIMT: Helene og Ivar Bøksle spilte intimkonsert for 80 mennesker på Gimle gård. Det ble fort fullt og flere fikk ikke komme inn. Foto: Jon Anders Skau
bøksle2.jpg Foto: Jon Anders Skau
bøksle4.jpg Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND : Helene Bøksle er blitt en norsk popstjerne. Far Ivar har lenge vært en viktig formidler av sørlandsk visetradisjon. Og de har spilt og sunget sammen mange ganger. Men mest på kjøkkenet hjemme. Søndag holdt de sin aller første konsert sammen, på Gimle gård i Kristiansand. I repertoaret hadde de materiale av Vilhelm Krag og Jens Gunderssen.

— Vi har sunget sammen hele livet, men vi har aldri gjort en konsert sammen. Vi har ønsket det lenge, og nå har vi fått muligheten. Og jeg tror ikke det blir med denne ene konserten, sier Helene Bøksle. Som har hatt disse sangene med seg siden hun var barn.

— Jeg har jo vokst opp under et piano. Og det har aldri vært noe spørsmål om hva jeg skulle gjøre. Det kom veldig naturlig. Jeg var heldig som fikk vokse opp med musikk og teater, og nå føler jeg ansvar for å bringe det videre. Det er ikke alle som får muligheten til å bli kjent med dette stoffet så tidlig som jeg gjorde. Det var en gave, sier hun.

Ny drakt

Far Bøksle trengte aldri å overtale sin datter til å begynne å synge. Men han er veldig glad for at hun gjorde det.

— Jeg synes det er utrolig flott, for da kan disse sangene få leve videre i en annen drakt. Hun er blitt sabla dyktig til å tolke tekst, sier han.

Og gullstrupen selv forteller at hun først i voksen alder har fått en forståelse for hva Krags og Gunderssens tekster dreier seg om.

— I begynnelsen var det naturligvis mye musikk og lite tekst. Nå har jeg satt meg inn i følelser jeg ikke skjønte så mye av da jeg var ung. Jeg kan ta dem inn i mitt eget liv nå og sette et personlig preg på dem. Sang handler jo om formidling og det blir mer og mer interessant for meg hvordan jeg skal fortelle en historie, sier hun.

Gullskatt

Det er bare tre uker siden Vilhelm Krags hjem i Søgne ble herjet av en voldsom brann. Bøksle-duoen tilegnet søndag visen "Ny-Hellesund" til Havbukta.

— Sørlandet har mye å takke Krag for. Han har satt identiteten vår her nede. Det var han som fant på landsdelsnavnet og han var dessuten svært opptatt av politikk, sier visesangeren. Som også mener Krag og Gunderssen-materialet burde hatt en enda tydeligere plass i skandinavisk visetradisjon. Og datteren samtykker.

— Vi ser ofte til Sverige, men vi sitter jo på en gullskatt her også. Jeg synes disse sangene hadde fortjent å komme lenger ut i Norge enn bare akkurat her, sier yngste blad Bøksle.

Barn og plate

Duoen fremførte viser som "Jernnatten" og "Pæretreet" på Gimle gård søndag. Sistnevnte er en sang av Jens Gunderssen, som Bøksle aldri hadde spilt offentlig før. Før konserten forklarte han Fædrelandsvennen hvorfor han hadde tatt den inn i repertoaret.

— Det er en vise som har fått ny betydning for meg i det siste. Hele verdens dilemma ligger i teksten. Den handler om å kutte ned et pæretre, mens fuglene sitter der og kvitrer, og sola glitrer i treet. Sangen har ekstra verdi nå som vi er inne i en kamp for å bevare kloden, sier han.

Helen Bøksle går nå inn i sine siste uker med konserter før hun skal ha barn neste måned. I august kommer hun med ny plate.