Det er blant spørsmålene som stilles når seniorrådgiver Hans-Christian Vadseth fra kommunikasjonsbyrået First House og stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) fredag møter NRK-journalist Christian Borch på byens nye debattscene.

Den har Mira Svartnes Thorsen (30) og Karmakosmetix Music rigget til helt på egen hånd. "Ordskifte" kaller hun møteserien som rullet i gang i høst, og "På hjørnet" er åstedet for mangfoldige meningsutvekslinger om demokrati, politikk, kultur og medier.

— Vi fikk på mange måter et tidsskille i norsk politikk da man slapp inn alle medierådgiverne og kommunikasjon ble en egen profesjon, sier Thorsen.

Hun er glad for å ha sikret seg Fædrelandsvennens tidligere sjefredaktør til årets første debatt, og håper Hans-Christian Vadseth kan kaste lys over hva de egentlig driver med i den sterkt voksende strategiske rådgivningsbransjen.

— Det har vært en del oppstyr omkring virksomheten til First House, men de har hittil vært ganske tause omkring kritikken, sier hun og formulerer et spørsmål mange stiller seg:

— Skal vi ha det sånn at et selskap kan påvirke myndighetene uten at vi andre vet hvem de gjør det på vegne av?

Resultat av 22. juli

Til daglig utgjør Mira Svartnes Thorsen halvparten av det kristiansandsbaserte plateselskapet Karmakosmetix som i løpet av ti år har vokst til å bli en liten suksess. Sammen med sin mann Jan Kenneth Transeth gir hun både ut plater, blant annet med Honningbarna, og arrangerer om lag 150 konserter i året.

Den nye debattscenen Karmakosmetix har skapt er en konsekvens av forferdelighetene som hendte 22.juli:

— Den er et direkte resultat av oppfordringen til mer demokrati og et åpnere ordskifte, men var egentlig noe vi hadde snakket om lenge. Vi har et hjerte for samfunnet, og ønsker at folk skal forholde seg aktivt til verden uansett hvilket standpunkt man har, sier Thorsen.

Tobarnsmammaen var tidligere engasjert i Miljøpartiet De Grønne, er nå vararepresentant for Rødt til bystyret, men understreker at "Ordskifte" er fritt for politiske føringer:

— Det skal være en møteplass der folk fra alle samfunnslag, og med alle politiske farger, skal kunne diskutere relevante saker på nøytral grunn, understreker hun.

Møtene startet i høst med "Retorikken i politikken" på agendaen, også da med Christian Borch i panelet.

— Han ble så begeistret for konseptet at han gjerne ville komme tilbake, forteller Svartnes Thorsen, og hun er svært glad for å ha ham med i debatten fredag.

Stappfullt

Også publikum lar seg begeistre, og folk måtte avvises i døren da det like før jul ble stilt følgende spørsmål: "Hva skal vi med kunsten". De 170 som slapp inn satt musestille i halvannen time og hørte ulike personligheter som kunstner Terje Dragseth, Morgenbladets kunstkritiker Tommy Olsson, varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og teaterviter Ine Therese Berg samtale om kunstens plass i samfunnet, dirigert av Quartfestivalens tidligere pressesjef Pål Hetland. Han skal styre debatten denne gangen også.

— Vi tror på den levende debatten der mennesker møtes. Internettdebatten leder ofte til usaklighet og medfører lange, lange avsporinger som til slutt ender opp i hets, sier arrangøren, og håper på godt oppmøte og et engasjert publikum.

— Har dere vurdert om dere kanskje trenger et større lokale?

— Vi får se hvordan responsen blir, sier Mira Svartnes Thorsen som takket være finansiell støtte fra Fritt Ord kan holde åpent ordskifte i hvert fall fram til sommeren.