2012: Utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Foto: Tore André Baardsen
1980: Bjøro med kona Liv og sønnen Arne.
1983: I sin "vanlige" jobb selger Bjøro gravemaskiner. Her har han solgt en til Torgny Strømme.
1987: Rolf Løvland har overrakt Bjøro Håland en Spellemannpris. Foto: Sigurds n, Bj rn
1983: På Momarkedet". Foto: Thorberg, Erik
1987: Med Vikingarnas Christer Sjögren. Foto: B verfjord, Dag

Skriv din gratulasjon til Bjøro Håland i debattfeltet under.

KRISTIANSAND/MINOT, USA: — Jeg liker ikke å feire meg selv, sier han. Og hevder han ikke har ofret søndagen noen tanker i det hele tatt. Dagen han fyller 70. LES OGSÅ: Slik hylles Bjøro av venner og kollegaer

Bjøro Håland befinner seg på et hotellrom i Minot, North Dakota. Byen som har utnevnt ham til æresborger. Her har han gjort utallige konserter, for utallige tilskuere, i forbindelse med "Norsk høstfest" - landets største skandinavisk-amerikanske festival.

2012: Utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli 70. Jeg har levd et hektisk liv, og det er mange som ikke rekker så langt. På den annen side møtte jeg nylig en dame på 92 her borte. Hun var en stor fan og insisterte på å ta bilde. Og det er sånne øyeblikk som gjør dette så gøy. Når man kan gi noe til helt vanlige mennesker, sier han.

Meritter

Få sørlendinger kan matche Bjøro Hålands meritter. Han har trolig solgt over fire millioner plater. Likevel er "ydmykhet" ordet som beskriver ham best, ifølge de som kjenner ham. Det krediterer han oppveksten på Sørlandet. På en liten gård i Audnedal.

— Det har nok noe med hvor jeg kommer fra. Og oppdragelsen. Særlig var mor opptatt av at man ikke skulle være hovmodig. Det var en fin skole. Jeg har aldri vært nødt til å ta meg selv i nakken når det gjelder akkurat dét, sier han.

Når Håland først dro hjemmefra, dro han langt. Fra den lille hjemplassen til verdensmetropolen New York. Som syttenåring, i juni 1961.

1983: I sin "vanlige" jobb selger Bjøro gravemaskiner. Her har han solgt en til Torgny Strømme.

— Det var ingen utsikter til fast jobb hjemme. Så planen var å dra til USA i et par år og dra hjem og gå politiskolen, sier han.Han ble værende litt lenger. Seks år. Som snekker. Selv om New York var noe helt annet enn den virkeligheten han kjente fra før.

— Jeg lærte veldig kjapt at jeg måtte ta vare på meg selv. Man kunne ikke reise alene hvis det var sent, og man måtte alltid holde på pengene i lomma. Men man kan venne seg til hva som helst, og det gjorde jeg.

— Trivdes du?

— Jeg trivdes veldig godt. Jeg var jo ungkar, sier han.

Nashville

Det var han helt til han møtte Liv i 1964. Han klarte ikke gå forbi henne, sier han. Han var solgt umiddelbart. Sammen var de i New York i kanskje den mest spennende epoken i byens historie. Men for Håland var det først og fremst country som lokket. Og det var det lite av. Så han dro over broa til New Jersey. Og etter hvert begynte han å spille selv.

— Jeg tok med meg gitaren og sang noen steder, litt sånn tilfeldig. Men det var snekker jeg var, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1980: Bjøro spiller på Wembley i London foran tusenvis av fans.

Selv om en del andre forsøkte å overbevise ham om det motsatte.

— Jeg hadde en del venner som mente jeg burde dra til Nashville og gjøre karriere der. De ble litt oppgitt over at jeg ikke gjorde det. Men sånn er det når man kommer fra en liten gård på landet. Det er vanskelig å gå i nye retninger. Og når man begynner med musikk, vet man aldri hvor det ender, sier han.

Benny Borg

Etter hjemkomsten til Norge fikk han stor respons på en countryfestival i Stavanger, og etter hvert ble han en del av bandet Country Snakes. De spilte land og strand, og i 1979 kunne Håland gi ut sin første soloplate. Den solgte mye. Uhørt mye, for en norsk countryartist.

— Jeg mottok en gullplate, og så fortalte de meg at den hadde solgt til platina også. Jeg trodde de tulla. Og det trodde jeg lenge. Det var helt vilt, sier han.

Hålands samarbeid med den svenske musikeren og produsenten Bruno Glenmark førte til viktige kontakter og opptredener i Sverige. Sånn fikk han også sin kanskje mest kjente låt, "I Love Norwegian Country", skrevet av Benny Borg.

1987: Rolf Løvland har overrakt Bjøro Håland en Spellemannpris. Foto: Sigurds n, Bj rn

— Jeg likte den ikke, sier han i dag.- Jeg sa til ham: "Jeg synger streit, klassisk country, og jeg vil ikke legge om." Så han forandret en del på den, så ble det som det ble. Jeg spilte den senest i går, forteller han.

Sa nei til verden

Hans kanskje største øyeblikk kom på Wembley i London i 1980. Da spilte han for 12.000. Og ble invitert inn i garderoben til countrylegenden Hank Snow.

— Han ville hilse på meg fordi han mente jeg sang "ordentlig countrymusikk". Det gjorde inntrykk, sier Håland.

Og etterpå fikk sørlendingen et tilbud om å erobre verden.

— Jeg fikk muligheten til å spille i utlandet. Forslaget var å begynne i Australia og så ta hele runden. Jeg takket nei. Livet er mer verd enn å reise på turne og være uten fritid, sier han.

Derfor har han også fortsatt med å selge gravemaskiner. Det er dét som har vært yrket hans. Fordi:

— Jeg må jo ha noe å gjøre de dagene jeg ikke driver med musikk. Og det gir meg mye å få treffe folk på den måten, sier han.

Vil hjem

På tross av mye rutine, får Håland fortsatt prestasjonsangst før han skal på scenen. Men det synes han hører litt med. Country handler tross alt om livet.

— Av og til føler jeg at jeg ikke strekker til. Men jeg føler samtidig at jeg har fått mer energi med årene. Så er det en annen klang i stemmen min, som gjør at de lave tonene er klarere enn før. Jeg synes jeg gjør en bedre jobb nå enn tidligere.- Du har opplevd mye. Hva ønsker du for fremtiden?

— Tja.. Mens min mor var på gamlehjemmet hjemme, dro jeg en del dit og spilte. Det er en stund siden sist, og det er noe jeg har dårlig samvittighet for. Jeg vil veldig gjerne gjøre det igjen.

Skriv din gratulasjon til Bjøro Håland i debattfeltet under.