FLEKKEFJORD: — Det var veldig spesielt. Jeg skjønte ingenting og husker nesten ingenting fra da navnet mitt ble ropt opp, sier Martine Rødland Egeland (17).

Hun sitter i godstolen i familiens hus i Flekkefjord og spoler tiden tilbake til 18. februar i Oslo. Da ble hun kåret til vinner i kategorien "Dagens beste outfit" under Vixen Blog Awards, Norges største, uavhengige kåring av norske og internasjonale blogger. Martine danket blant andre ut en av Norges mest leste bloggere, Ulrikke Lund, i konkurransen.

— Hva betyr anerkjennelsen for deg?

— Det er veldig stort. Det er gøy å få noe igjen for arbeidet jeg har lagt ned i bloggen, sier Martine og smiler.

Vel hjemme i Flekkefjord lot ikke responsen vente på seg.

— Det var kaos i byen! Fremmede folk ropte gratulasjoner etter meg på gata, og jeg ble intervjuet i lokalavisa. Det var ganske gøy. Jeg er stolt over å vise at man kan få til ting selv om man er fra lille Flekkefjord.

— Har du fått nye jobbtilbud?

— Mange tar kontakt, og det er en del som skjer fremover. Jeg skal blant annet være ansiktet utad for en sminkeprodusent, uten at jeg kan si så mye mer om det akkurat nå.

Eksperimentell mote

VEKKER OPPSIKT: - Mange lurer på hvordan jeg tør å skille meg så ut i klesveien i lille Flekkefjord. Hemmeligheten er å ikke bry seg, sier 17-åringen. Foto: Kristin Ellefsen

Martine, som går i andre klasse på medier og kommunikasjon på Lista videregående skole, startet å blogge for fire år siden.— Det skjedde litt tilfeldig. To venninner mente jeg burde blogge, at jeg hadde noe å formidle. Selv var jeg ikke så gira. Det tok mellom et og to før jeg satte meg ordentlig inn i det.

— Hva har du å formidle?

— Jeg skilte meg tidlig ut. I fjortisperioden tuperte jeg håret for harde livet, og det stod ut til alle kanter. Jeg tenker litt annerledes enn mange ungdommer i byen, og er opptatt at personlig stil og å eksperimentere. Jeg skjuler meg ikke under klær alle andre går med, som singlet og joggebukse. Mange lurer på hvorfor jeg tør å skille meg sånn ut, men jeg bryr meg rett og slett ikke om hva andre synes.

— Beskriv stilen din med fem ord?

— Enkel, rocka, sukkersøt, eksperimentell, komfortabel.

Kvantitet fremfor kvalitet

På mote-og livsstilsbloggen Explode viser Martine frem antrekk hun har satt sammen selv og deler sine betraktninger med leserne. Gjennomsnittlig har bloggen 7000 lesere hver dag, godt over Flekkefjords innbyggertall.

— Jeg er opptatt av at man ikke trenger å tjene millioner for å kle seg bra. Det aller meste fra min garderobe er fra billigkjeder som HM og Cubus. Når jeg først har spart opp litt penger vil jeg heller kjøpe ti billige plagg enn to dyre.

— Hvordan har du klart å hevde seg nasjonalt som moteblogger, i en by hvor antall klesbutikker kan telles på en hånd?

— Det er egentlig veldig kjipt. Jeg har ikke samme tilgangen på klær som andre. Jeg tror jeg hadde gjort det enda bedre i en storby.

— Tvinger begrensningene kreativiteten fem?

— Absolutt. Jeg konkurrerer med meg selv.

— Hva er ditt beste stiltips for våren?

— Mønster og farger. Jeg har også sansen for gulldetaljer, det gjør så mye for antrekket. Det kan aldri bli for mye.

- Hobby med goder

Martine tjener penger på bloggen gjennom annonsører, og får en del av klesplaggene hun viser frem sponset.

— Jeg gjør ikke dette med mål om å tjene penger. Mange andre bloggere tar betalt fra klesprodusentene per blogginnlegg. Jeg tenker at jeg må bygge meg litt større før jeg gjør det.

Norge flommer over av bloggere. Alle vil skille seg ut, bli sett, få klikk, anerkjennelse.

— Hvorfor er akkurat din blogg blitt så populær?

KREATIV KLEDD: - Jeg har ikke så mange regler for hva jeg kan gå med, og liker å matche ulike mønstre og farger, sier moteblogger Martine Rødland Egeland. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg tror leserne liker at jeg fokuserer på rimelige klesplagg som er oppnåelige og tilgjengelige. Og så er ikke bloggen så overfladisk som mange andre. Jeg skriver om ting folk kan relatere seg til og er ganske ærlig. Det handler ikke bare om et bekymringsløst liv. Hvis jeg opplever kjipe ting skriver jeg om det, men jeg vet hvor grensen går for hva jeg skal utlevere.Hun smiler litt.

— Jeg skriver ikke så mange tilfeldige innlegg lenger. Hvis jeg ikke har noe å melde, blogger jeg ikke.

— Hvor lang tid kan det gå før leserne får livstegn?

— Mellom en og tre dager. Jeg får litt dårlig samvittighet hvis det går lenger tid. Folk venter jo på at jeg skal oppdatere.

Selv om Martines blogg er populær, er det et stykke til hun har like mange lesere som de mest populære motebloggene på Sørlandet. Marthe Borge (20) og Kristina Andersen (22) fra Kristiansand har gjennomsnittlig 22 000 og 26 500 lesere daglig, og ligger begge på topp ti-lista over Norges mest leste blogger på blogglisten.no.

— Jeg leser Marthes blogg og er veldig imponert over hvordan hun bruker farger og tar gode bilder. Selv vil jeg jobbe med å ta bedre bilder og å stadig overraske leseren. Det gjelder å finne en drivkraft i seg selv.

— Blir du heltidsblogger når du er ferdig med videregående?

— Jeg tror ikke det er helt meg. Hadde ikke orket å legge så mye tid i det. Jeg ser på det som en hobby med goder!