KRISTIANSAND: — Vi har fire pilarer: Det er rolig musikk på Hos Naboen, dans på Caledonien Hall, party på Caledonien Dancing og rock'n roll på Kick, sier prosjektleder Nina Håland. Lite overlates til tilfeldighetene når hun og festivalsjef (og mor) Liv Håland snekrer festival med bredde som mål.

Kanskje nettopp derfor er Dark Season blitt en sikker tradisjon i Kristiansands festivalflora, og nå er programmet komplett foran festivalen som arrangeres 17.-19. oktober. Fra i starten i 1998 å være en festival for folk, roots og country, har Dark Season de siste årene satset bredt og folkelig. Internasjonale storheter fra sytti- og åttitallet har blitt en spesialitet, og i årets buffet er Nazareth selve julegrisen.

Måtte tie

— Jeg har forsøkt å booke dem lenge, så det var ekstra godt å få dem. Det samme gjelder DumDum Boys som jeg booket allerede sist vinter. Jeg måtte bare ikke si det til noen før de hadde spilt på Odderøya Live i sommer, ler Liv Håland. De 600 billettene på Kick til DumDum Boys er noen av dem Dark Season er sikrest på å bli kvitt.

— Vi kunne nok solgt ut den to ganger, sier Nina Håland. Billetter til hele festivalen legges ut på billettservice til lørdag.

Den øvrige folkeligheten ivaretas for eksempel av Plumbo på Caledonien Dancing 18. oktober, for ikke å snakke om dansebandet Ole Ivars og Vagabond i Caledonien Hall samme dag.

Dansesatsing

— Vi har blitt trukket fram som en av få festivaler i Norge som tør å satse på dansemusikk, sier Nina.

— Og det har kommet mange spørsmål opp gjennom årene om vi ikke kunne få til noe å danse til, så nå får vi det, sier Liv. På årets program er det fjorten nye navn som ikke har opptrådt på festivalen før, men Livs ektemann Bjøro er ikke en av disse. Tradisjonen tro synger han på åpningskonserten torsdag 17. oktober.

Svensk gospel

Det som er mindre tradisjonelt er at denne konserten må legges til Fønix kino og ikke til Domkirken der den har pleid å være.

— De bygger om orgelet, så derfor måtte vi flytte den. Du kan vel si at det blir en eksklusiv åpningskonsert med bare 600 seter mot de vanlige 1500, sier Nina.

— Og i år får alle god lyd og behagelige seter, sier Liv.

Det er svenske Göran Fristorp som topper plakaten på åpningskvelden, og han trenger neppe noen presentasjon.

Mandalsbosatte Elia Ardiles Tronstad er et mer ubeskrevet blad. Popartisten ble oppdaget av Dark Season gjennom sin opptreden på Eikerapen Roots sist sommer, og låta "Leaving" som hun spilte inn i studio med Stein Austrud har allerede fått litt oppmerksomhet. Den svenske gospelstjernen Mikael Jarlestrand kommer også til kinoen, og det gjør også amerikanske Ghost Town Jenny. Hun ligner både på Björk og country, skal vi tro festivalarrangørene.

— Og så har vi som alltid med Charlie Blackwater på munnspillet. Han er et musikalsk geni, slår Nina Håland fast.