KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke forstå hvor de skulle flyttet et komplett teaterhus. Det må jo koste utrolig mye mer enn å beholde det, sier Guri Paulsen. Hun er styreleder i Foreningen Rosegården Teaterhus som omfatter 26 teatergrupper og andre frie grupper som har etablert seg i den gamle margarinfabrikken på Lund.

Tirsdag kunne hun lese i Fædrelandsvennen at Rosegården og båtopplagsgarasjen like ved skal "rives til fordel for seks blokker med 101 leiligheter", og at kommunens eiendomsselskap Kristiansand Eiendom har sendt inn en såkalt "mulighetsstudie" om prosjektet.

Tusenvis av dugnadstimer

— Jeg forstår ikke dette, for kommunen har helt inntil det siste oppgradert bygningen med både fasade og nytt tak, sier Paulsen. Selv har teatergruppene lagt ned tusenvis av dugnadstimer i oppgradering siden de overtok bygget i 1997.

RIKHOLDIG: Guri Paulsen viser fram kostymelageret med 7000 plagg i kjelleren på Rosegården. Foto: Ina Møller

— Da vokste det trær ut av vinduene. Det var på det nivået, sier Guri Paulsen før hun tar med Fædrelandsvennen på en guidet tur på de 2200 kvadratmetrene bygningen består av.- Det er nok mange som ikke vet hvor mye dette huset rommer. Det er faktisk et komplett teaterhus, sier Paulsen før hun viser fram prøvesaler, garderober, kontorfløy, toaletter, rekvisittlagre, backstage-områder med mye mer. Det mest overraskende er kanskje kostymelageret.

Same, ridder og sau

— Her har vi 7000 plagg, og vi låner ut til mange store produksjoner. Kilden lånte herfra da de satte opp Evita, vi lånte ut mye til filmene "Med rett til å kapre" og "Yohan-barnevandreren", sier Paulsen der hun går mellom radene av kostymer til å kle seg ut som nesten hva som helst. Her kan du bli både same, ridder og sau i en fei.

I ett av kontorene treffer vi selveste Herr Rosegården, nemlig Torgny Solheim. Som nestor i Ville Rose-teateret er han sjuende far i huset, og han har lite pent å si om Kristiansand Eiendoms planer:

— Dette er misforstått fortetning. Det blir leiligheter for de velstående få, og Bertesbukta kommer aldri tilbake hvis dette skjer. De gjør det først på Odderøya, så på Tangen, så her, og hva skjer om de Gud forby graver seg inn i Baneheia, fyrer Solheim løs.

Ingen tilsvarende

Bygningen som nå heter Rosegården sto ferdig som fabrikk for Sørlands Margarin A/S i 1948, og er tegnet av arkitektene Christon A. Christensen og Frithjof Fohahn. Fra 1960-årene ble den brukt som fabrikasjonssted for Rose-tobakk fram til 1971, og i 1997 flyttet amatørteatergruppene inn.

— Vi har aldri hatt røde tall i foreningen. Vi driver nøysomt, sier Guri Paulsen idet hun viser fram det hun kaller "Rufsescenen" i kjelleren. Her har ungdomsteatergruppene en boltreplass som kommer i tillegg til hovedscenens 150-kapasitet. I denne kjelleren foregår en oppgradering nå, naturligvis på dugnad med innsats fra blant annet foreldrene til medlemmene.

— Med Rosegården og Kilden har Kristiansand et komplett teaterhus i hver sin ende av skalaen. Jeg tror ikke det finnes et tilsvarende bygg noe sted i Norge, hvor en gammel fabrikkbygning rommer et teaterhus på samme måte, sier Guri Paulsen.

- Tror ikke den blir revet

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe avdramatiserer situasjonen for Rosegården.

BEHOLDER: Kulturdirektør Stein Tore Sorthe ønsker å beholde Rosegården som teaterhus. Foto: Reidar Kollstad

— Det er ikke gitt at vi i kommunen er hundre prosent synkronisert og går i takt i alle sammenhenger, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Det er kulturdirektørens stab som leier Rosegården av Kristiansand Eiendom, og som låner den ut gratis til de 26 teatergruppene som holder til der. De kan ifølge Sorthe ta truslene om riving med knusende ro:- Det er ikke noen grunn til å dramatisere dette, for jeg tror Rosegården blir stående i overskuelig fremtid, sier kulturdirektøren.

Han er godt kjent med planene om å bygge leiligheter i Bertesbukta, men disse tror han ikke det blir noe av. Forutsetningen for å rive Rosegården skal nemlig ha vært at aktiviteten her kunne samlokaliseres med virksomheten som nå skjer på Samsen. Arbeidet for å finne et tredje alternativt tilholdssted for disse to virksomhetene er kulturdirektørens stab nå i ferd med å innstille.

— Det hele begynte med at Veivesenet ville rive Samsen for å gi plass til ny E39. Nå tyder mye på at dette ikke blir noe av, og da blir det heller ikke behov for nye lokaler. Men dette er en omfattende prosess hvor alt henger sammen med alt, og den er unntatt offentlighet til den blir lagt fram for politikerne senere i høst, sier kulturdirektøren. Han medgir at kommunikasjonen med brukerne av Rosegården kunne vært bedre i denne saken.