KRISTIANSAND/ARENDAL: — Jeg har ingen forventninger til billettsalg, og tar det som kommer. Vi har lagd filmen, og skal nå vise den for sørlendinger, sier Hergel.

Dokumentarfilmen "Anne & Alet" handler om de to giftmordersøstrene fra Øyestad, som for nesten 250 år siden ble dømt til halshugging etter å ha tatt livet av personer ved hjelp av gift. Regissøren ønsker å belære publikum gjennom filmen, om henrettelser og om det å leve som tjenestepike.

ENKE: Her ser vi Alet, spilt av Anne Windsland (t.h.), som tar seg av ei av enkene, spilt av Astrid Edwardsen, etter at hun har fått giften i seg. Foto: Hergel Film

Filmen settes også opp i Kristiansand, Lillesand og Grimstad, men Hergel tror interessen vil være størst i Arendal.

— Men jeg synes det er fint at også de andre kinoene viser den. Historien er forankret i hele Aust-Agder. Og det er raust at kinoen i Kristiansand også setter den opp, sier regissøren.

Regissør i utvikling

— Hergel er en spennende filmskaper, og i positiv utvikling. Filmene hans blir bedre og bedre, og jeg er utrolig imponert over hva han får ut av små budsjetter, sier kinodirektør Petter Benestad, som er spent på mottakelsen.

UNG REGISSØR: Stephan Hergel er kun 29 år, men har allerede to spillefilmer og en kinodokumentar bak seg. Foto: Hergel Film

Hergel har tidligere laget spillefilmene "Bak fasaden" og "Den hengte mannen". Nå gjør arendalitten sin debut med kinodokumentar.— Det er veldig annerledes, men jeg har brukt min erfaring fra spillefilm. Det er en blanding av intervjuobjekter som forteller om ting spilt av skuespillere, så det blir rekonstruksjon. Det er gjort slik at det skal passe kinoformatet, sier Hergel, som føler han har utviklet seg siden debuten i 2008. — Filmene har blitt større, og rent teknisk sett har de blitt bedre, grunnet mer erfaring og bedre utstyr. Samtidig så lærer man av det å jobbe med folk. "Anne & Alet" er den første filmen jeg er tilnærmet 100 prosent fornøyd med selv. Den kan jeg stå for, sier han.

Les anmeldelsen her:

Helge Jordal forteller

Over 250 personer har bidratt i arbeidet med filmen, mange som statister. Anne Windsland fra Birkenes og Rikke Lydersen fra Arendal spiller de to søstrene, mens velkjente Helge Jordal har fortellerstemmen.

— Jordal driver historien fram. Han forteller den som et eventyr, for den inneholder nesten alle elementene i et eventyr. Men vi baserer oss på fakta hele veien, sier Hergel, som forteller at det har vært utfordrende å gjenskape 1700-tallet i de store scenene i filmen.

Arbeidet med filmen startet ved juletider i 2011. Størstedelen av opptakene ble gjort i fjor sommer, og klippingen har tatt ti måneder. Nå blir det pause en stund, før filmskaperen gyver løs på et nytt prosjekt.

— Det er gøy med dokumentar, men spillefilm ligger mitt hjerte nærmest. Jeg har ikke bestemt meg for hvilket prosjekt, men jeg har noen ideer, sier regissøren.